Domowa pizza

Pizza to lubiane i proste danie. Na wierzch zwykle wrzucamy to, co akurat znajdziemy w lodówce. Jednak proporcje składników ciasta mają ogromne znaczenie, ważne jest też długie wyrabianie by dobrze ciasto napowietrzyć, od tego zależy czy będzie puszyste. Kilka poniższych wskazówek pozwoli nam uzyskać przepyszne ciasto chrupiące na zewnątrz, delikatne i puszyste w środku. Bez wątpienia zadowoli całą rodzinę!

 

Składniki :

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 50g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru (może być kokosowy)

dodatkowo na wierzch :

  • passata lub przecier pomidorowy
  • mozzarella lub żółty ser
  • ulubione dodatki: np. szynka, czerwona cebula, papryka pokrojona w paski, oliwki, pieczarki, kapary

 

Przygotowanie :

Najpierw przygotowujemy zaczyn. Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, szczyptę cukru i 50ml wody. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 10-15 minut.

Po tym czasie Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy pozostałą wodę, oliwę, sól i wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy rękoma (lub w robocie kuchennym) 10 minut.  Następnie z ciasta tworzymy kule i zostawiamy w misce przykryte ściereczką do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Piekarnik nastawiamy na 250’C.

Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę i palcami wyrównujemy na całej powierzchni. Można naoliwić dłonie żeby było łatwiej.

Passatę lub przecier pomidorowy mieszamy z oregano i smarujemy powierzchnię ciasta. Wykładamy pokrojoną w plasterki mozzarelle lub starty ser, następnie dodajemy resztę wybranych składników.

Tak przygotowaną pizzę najlepiej jeszcze odstawić na kilka minut do podrośnięcia, będzie bardziej puszysta.

Pieczemy 11-12 minut, na środkowym poziomie piekarnika.

Po tym czasie pizzę wyciągamy, kroimy w trójkąty i podajemy jeszcze gorącą. Jeśli została nam passata, możemy ją podać w formie sosu.

Smacznego!



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *