Tarta ze szpinakiem i serem feta

Kruche ciasto nadaje się idealnie do wytrawnych dań. Tarta ze szpinakiem jest tego doskonałym przykładem.

Połączenie szpinaku z serem feta nadaje mu wyrazistości. Choć jest to propozycja nieco kaloryczna, warto sobie czasem pozwolić na taką ucztę dla podniebienia!

Jeśli nie jesteście fanami szpinaku, to idealny moment żeby się do niego przekonać!

Szpinak jest cennym źródłem magnezu i potasu, który wraz z witaminami z grupy B przyśpiesza metabolizm, ponadto potas obniża ciśnienie krwi – więc osoby z nadciśnieniem powinny włączyć szpinak do swojej diety.

 

Składniki na farsz:

  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 150g sera feta
  • Jajko
  • 1/3 szklanki śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku

 

Składniki na spód :

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy ciasto.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zimną wodę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie formę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie wałkujemy na kształt formy i przenosimy (możemy również wylepić formę rękoma, odrywając ciasto kawałek po kawałku).

Wyłożone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.

Podpiekamy na środkowym poziomie piekarnika około 15 minut w temperaturze 190’C.

Formę wyciągamy i zabieramy się za przygotowanie farszu.

Szpinak myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i kroimy drobno.

Ser feta kroimy w większą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy szpinak. W międzyczasie jajko rozkłócamy i łączymy ze śmietaną i pieprzem. Po kilku minutach szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość, wlewamy masę jajeczną, dodajemy ser i mieszamy chwilę.

Powstały farsz będzie wciąż rzadki. Przelewamy go na podpieczony wcześniej spód.

Całość pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.

Po tym czasie tartę wyciągamy i kroimy.

Podajemy jeszcze gorącą. Choć na zimno smakuje równie dobrze.

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *