Szukaj

Chrupiące kąski z kalafiora

Chrupiące kąski z kalafiora

Zaskakujące, wyglądem przypominają panierowane skrzydełka. Warzywa w nieco innej odsłonie. Mogą być pikantne lub o smaku curry czy wędzonej papryki. Mogą być przekąską, dodatkiem do głównego dania, a nawet daniem samym w sobie. Wspaniale komponują się z sosami, np. czosnkowym. Gwarantujemy że skradną Wasze serca!

 

Składniki:

  • duży kalafior
  • około 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • jajko
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 200’C z termoobiegiem.

Następnie przygotowujemy ciasto do obtoczenia różyczek kalafiora.

Jajko, mąkę, wodę i przyprawy miksujemy lub mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Odstawiamy.

Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie dzielimy na małe różyczki (wielkości jednego kęsa).

Płatki kukurydziane rozgniatamy tłuczkiem lub wałkiem do ciasta (możemy wcześniej włożyć płatki do woreczka by uniknąć zbędnego bałaganu). Płatki przesypujemy na płaski talerz.

Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Różyczki kalafiora maczamy w cieście, następnie obtaczamy w rozgniecionych płatkach. Układamy na blaszce.

Pieczemy około 20 minut, do zrumienienia. Po tym czasie kąski wykładamy na talerz i podajemy jeszcze ciepłe.

Razem z kalafiorem, na jednej blaszce, możemy upiec inne warzywa, które podamy z dipem czosnkowym. Mogą to być ziemniaki i marchewka pokrojone na kształt frytek, kalarepka czy też burak. Kompozycja warzyw zależy od naszych upodobań i od tego, co akurat znajdziemy w lodówce.

 

Sos czosnkowy 

Składniki:

  • 200g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Czosnek obieramy. Do miseczki wlewamy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez jeśli używamy, sól i pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników.  Podajemy jako dip do warzyw, zarówno świeżych jak i pieczonych czy ugotowanych na parze.

 

Smacznego!