Szukaj

Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.

Kulki mocy. Energia w jednym kęsie.

Domowe słodycze możemy wykonać sami z dosłownie kilku składników. Kulki mocy nie dość, że zaspokajają chęć na coś słodkiego, to jeszcze są zdrowe i naprawdę proste! Warto zaopatrzyć się w sporą paczkę suszonych daktyli, gdyż można z nich stworzyć przepyszne cuda. Są bardzo słodkie, a po zmiksowaniu tworzy się z nich mus, który jest bazą […]

Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana nosi miano królowej kasz. Nie jest to określenie bezzasadne, ponieważ to małe, żółte ziarenko ma w sobie wielką moc. Proso to jedno z najstarszych zbóż, dawniej bardzo często gościło na słowiańskich stołach. Warto zaprosić ją na stałe na kuchenną półkę, gdyż pozytywów jej spożywania jest naprawdę wiele. Kasza […]

Kotleciki z dorsza z bukietem warzyw

Kotleciki z dorsza z bukietem warzyw

Ryby to ważne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wzmacniających organizm, zmniejszających ryzyko chorób krążenia i nowotworowych. W dorszu atlantyckim znajdziemy również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B12 oraz B3 i B6), cholinę, witaminę D, a także minerały – między innymi potas, jod, fosfor, magnez i selen. Selen jest istotnym pierwiastkiem jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Pamiętajmy […]

Właściwości kiełków i prosty sposób na domową hodowlę.

Właściwości kiełków i prosty sposób na domową hodowlę.

Kiełki to bogactwo witamin, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Hodowlę mini warzyw możemy rozpocząć o każdej porze roku, kiedy na targu brakuje jeszcze zielonych warzyw sezonowych możemy wpuścić trochę wiosny do naszego domu kiedy tylko mamy na to ochotę! Kiełki nasion są źródłem soli mineralnych, mikroelementów, oraz wielu innych składników odżywczych. Są bogate […]

Jarzębina w kuchni – niezwykłe właściwości czerwonych kulek

Choć większości osób kojarzy się głównie z efektownymi, czerwonymi koralami nawlekanymi na nitkę jesienią, to jednak jarzębina pospolita ma nam dużo więcej do zaoferowania. Jest pięknym, niewielkim drzewem o niewątpliwej funkcji ozdobnej, ale też o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. W dodatku ma oryginalny smak, który wystarczy umiejętnie z niej wydobyć, by móc cieszyć się wszystkimi jej […]

Jakie pieczywo jest najzdrowsze dla osób starszych?

Jakie pieczywo jest najzdrowsze dla osób starszych

Pieczywo dla wielu osób stanowi podstawę żywienia. Będące bazą śniadań i kolacji, a czasem także dodatkiem do obiadów, jest spożywane częściej od większości innych produktów spożywczych. Czy jednak wiemy, jakie pieczywo wybierać, by zagwarantować sobie nie tylko przyjemny smak, ale też korzystny wpływ na zdrowie? Jak zwykle, podstawą jest wybór produktów, które są możliwie najbardziej […]

Śliwki węgierki – sezon na antyoksydanty i lepsze samopoczucie

Śliwki węgierki - sezon na antyoksydanty i lepsze samopoczucie

Śliwki węgierki to jeden z tych owoców, które pod koniec lata i na początku jesieni występują w Polsce wyjątkowo powszechnie. Poza tym, że hodujemy je we własnych ogródkach, to często obsypują pobocza w małych miejscowościach. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich cennych właściwości prozdrowotnych. A okazuje się, że na stałe powinny zostać włączone […]

Fasolka szparagowa – smaczna, zdrowa, a wciąż niedoceniana

Fasolka szparagowa - smaczna, zdrowa, a wciąż niedoceniana

Fasolka szparagowa, choć smaczna i zdrowa, a do tego popularna w polskich ogrodach, przez wielu wciąż jest niedoceniana. Warto poznać jej zachwycające właściwości prozdrowotne, najlepsze przepisy z fasolką w roli głównej, a potem na stałe włączyć ją do swojej diety! Fasolka szparagowa to kuzynka fasoli zwyczajnej. Choć pochodzi z Ameryki Południowej, to w dzisiejszych czasach uprawiana […]