Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana nosi miano królowej kasz.

Nie jest to określenie bezzasadne, ponieważ to małe, żółte ziarenko ma w sobie wielką moc.

Proso to jedno z najstarszych zbóż, dawniej bardzo często gościło na słowiańskich stołach.
Warto zaprosić ją na stałe na kuchenną półkę, gdyż pozytywów jej spożywania jest naprawdę wiele.

Kasza jaglana działa odkwaszająco na nasz organizm, posiada więcej żelaza od wszelkich innych kasz, ma właściwości przeciwwirusowe, dlatego warto zajadać ją przy przeziębieniach czy w okresie jesienno-zimowym, gdy o choroby nie trudno. To tylko kilka z jej wielu zalet.

Co najważniejsze, możemy dodawać ją do wielu potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Coraz częściej można spotkać jaglankę w postaci deserów, doskonale komponuje się np. z mlekiem kokosowym czy czekoladą.

Sernik jaglany z pewnością przekona wszystkich tych, którzy za kaszą nie przepadają lub nie próbowali jej w formie deseru.

 

Składniki

Spód:

– 2 szklanki daktyli

– szklanka płatków owsianych

– 2 łyżki kakao

Masa jaglana:

– 1 szklanka kaszy jaglanej

– 3 szklanki mleka kokosowego

– 1/2 szklanki migdałów blanszowanych (namoczonych przez noc)

– 1/2 szklanki ksylitolu (możemy zamienić na inne słodziwo)

– 2 łyżki oleju kokosowego

– łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

– 2 łyżki soku z cytryny

– łyżeczka skórki z cytryny

Polewa czekoladowa:

– 100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

– 3 łyżki mleka kokosowego (lub innego)

 

Przygotowanie:

Spód

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie blendujemy je razem z płatkami i kakao. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki.

Masa jaglana

Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe zagotowujemy w garnku, następnie wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, do momentu aż wchłonie niemal cały płyn ( około 18 minut). Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.

Polewa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką do połączenia. Polewamy wierzch naszego jaglanego sernika.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, po całej nocy w lodówce idealnie stężeje.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *