Śliwki węgierki – sezon na antyoksydanty i lepsze samopoczucie

Śliwki węgierki - sezon na antyoksydanty i lepsze samopoczucie

Śliwki węgierki to jeden z tych owoców, które pod koniec lata i na początku jesieni występują w Polsce wyjątkowo powszechnie. Poza tym, że hodujemy je we własnych ogródkach, to często obsypują pobocza w małych miejscowościach. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z ich cennych właściwości prozdrowotnych. A okazuje się, że na stałe powinny zostać włączone do diety każdego, kto chce żyć smacznie i zdrowo.

Wielką zaletą węgierek jest różnorodne zastosowanie. Świetnie smakują w deserach, ale można też wykorzystywać je do dań serwowanych na słono. Doskonale smakują jako nadzienie wielu pieczeni mięsnych. Można też robić z nich przetwory. Świetnie sprawdzają się w formie powideł, którymi można smarować chleb, ciasto, nadziewać słodkie rogaliki i pączki. Nadają się także do gotowania na kompot, a suszone są jedna z najlepszych i najzdrowszych przekąsek. Pod taką postacią jeszcze bardziej sprzyjają odchudzaniu i mają ogromne znaczenie dla stymulacji metabolizmu.

Śliwki węgierki znane są w dietetyce jako sposób na wyraźne przyspieszenie przemiany materii oraz jako cenne przeciwutleniacze. O ich antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych właściwościach decyduje duża zawartość wit. A i E oraz komplet minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. W przeciwieństwie do pozostałych śliwek, w węgierkach znajdują się także antyoksydacyjne polifenole. To sprawia, że są dobre w diecie zmniejszającej ryzyko nowotworów, ale też ograniczającej wystąpienie miażdżycy. Natomiast witaminy z grupy B powodują, że śliwki dobrze wpływają na układ nerwowy, mogąc nawet odczuwalnie poprawiać nastrój.

Co ciekawe, po ususzeniu, śliwki węgierki dość wyraźnie zmieniają swoje właściwości. Przede wszystkim stają się dużo bardziej kaloryczne. Jednocześnie, maja silniejsze działanie przeczyszczające. Co ciekawe, wielokrotnie zwiększa się w nich zawartość wit. A i błonnika, a także żelaza i fosforu. Dzięki temu są polecane wegetarianom oraz osobom będącym na diecie odchudzającej. Seniorzy powinni sięgać po nie dla lepszego trawienia. Kilka węgierek po sytym posiłku pozwala zniwelować uczucie ciężkości. Nie wolno jednak jeść ich zbyt wiele, bo mogą przynieść odwrotny skutek, pogarszając dolegliwości gastryczne. Specjaliści zalecają jedzenie kilku śliwek dziennie, ale przy zachowaniu regularności.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *