Szukaj

Domowy kebab

Wbrew pozorom to danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu. Domowy kebab z piekarnika jest niezwykle aromatyczny i pasuje idealnie do pieczonych warzyw, bułek, tortilli czy też w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Takie danie może królować podczas letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sprawdzi się wyśmienicie, szczególnie jeśli unikamy potraw grillowanych lub smażonych. Prezentuje […]

Tarta z cukinią i porem

Dziś polecamy kremową tatrę z cukinią i porem, na kruchym i delikatnym spodzie orkiszowym. Przygotujemy ją z łatwo dostępnych składników, a już niebawem sezon na cukinię, więc przepisów z tym składnikiem nigdy za wiele.   Składniki na kruchy spód: 100g zimnego masła 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka […]

Pasztet drobiowo-warzywny

Pasztet drobiowo-warzywny do doskonały sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw pozostałych z rosołu. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i mamy pewność, że nic się nie zmarnuje. Taki pasztet możemy przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek.   Składniki: około 500-600g mięsa z udka z […]

Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.   Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka […]

Fiński naleśnik pieczony

„Pannukakku” czyli fiński naleśnik w wersji pieczonej, to pyszna i zdrowsza alternatywa dla naszej – tradycyjnej smażonej wersji naleśników. Zamiast smażyć, całe ciasto pieczemy w większej formie i uzyskujemy delikatne, wilgotne w środku danie, idealne na rodzinne śniadanie czy podwieczorek. Taki naleśnik jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania przy kuchence. Wyśmienicie […]

Kopytka

Kopytka to rodzaj klusek, przygotowanych z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Możemy z powodzeniem użyć ziemniaków pozostałych z obiadu, nawet z poprzedniego dnia. Są delikatne i sycące, a wystarczy tylko kilka składników. Kopytka możemy podawać okraszone cebulką i boczkiem, w towarzystwie gotowanych warzyw np. marchewki, ale wspaniale smakują również z ulubionym sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym, mogą […]

Tiramisu w pucharkach

Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy  alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne. Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład.   Składniki na biszkopty: 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 40g ksylitolu […]

Chleb pszenny z brytfanki, bez zagniatania

Ciasto na chleb potrzebuje tylko nocy w misce, a z samego rana możemy piec i mieć najlepszy, cieplutki chlebek na śniadanie. Z chrupiącą skórką! Do upieczenia tego cuda potrzebujemy brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ciasta nie zagniatamy, składniki wystarczy jedynie wymieszać i odstawić. To niewiarygodne, że można uzyskać tak wspaniały efekt, przy minimum pracy. […]