Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie
Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik. Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka […]
Fiński naleśnik pieczony
„Pannukakku” czyli fiński naleśnik w wersji pieczonej, to pyszna i zdrowsza alternatywa dla naszej – tradycyjnej smażonej wersji naleśników. Zamiast smażyć, całe ciasto pieczemy w większej formie i uzyskujemy delikatne, wilgotne w środku danie, idealne na rodzinne śniadanie czy podwieczorek. Taki naleśnik jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania przy kuchence. Wyśmienicie […]
Kopytka
Kopytka to rodzaj klusek, przygotowanych z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Możemy z powodzeniem użyć ziemniaków pozostałych z obiadu, nawet z poprzedniego dnia. Są delikatne i sycące, a wystarczy tylko kilka składników. Kopytka możemy podawać okraszone cebulką i boczkiem, w towarzystwie gotowanych warzyw np. marchewki, ale wspaniale smakują również z ulubionym sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym, mogą […]
Tiramisu w pucharkach
Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne. Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład. Składniki na biszkopty: 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 40g ksylitolu […]
Chleb pszenny z brytfanki, bez zagniatania
Ciasto na chleb potrzebuje tylko nocy w misce, a z samego rana możemy piec i mieć najlepszy, cieplutki chlebek na śniadanie. Z chrupiącą skórką! Do upieczenia tego cuda potrzebujemy brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ciasta nie zagniatamy, składniki wystarczy jedynie wymieszać i odstawić. To niewiarygodne, że można uzyskać tak wspaniały efekt, przy minimum pracy. […]
Spaghetti carbonara z cukinią
Dziś serwujemy nieco odmienione, włoskie danie makaronowe. Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich potraw. To prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna wersja zawiera długi makaron, boczek, kremowy sos na bazie jajek oraz twardy sery typu parmezan i pecorino. My wzbogaciliśmy danie o dodatek cukinii, dzięki czemu zyskuje ono nieco więcej […]
Krem z zielonych szparagów
Sezon na szparagi jest krótki, nie zapomnijmy go wykorzystać! Szparagi to niskokaloryczne, warzywa o niesamowitych walorach smakowych. Dzięki temu, że są lekkostrawne nie obciążają wątroby. Najczęściej spotykanymi u nas odmianami są szparagi białe oraz zielone. Szparagi białe rosną pod ziemią, mają delikatny smak, a przed ugotowaniem należy je obrać. Szparagi zielone wyrastają ponad ziemię i […]
Chleb pszenny na zakwasie żytnim
Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka! Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła. Składniki: 150g aktywnego zakwasu żytniego 250g wody 400g mąki pszennej łyżeczka soli […]