Szukaj

Domowy kebab

domowy kebab

Wbrew pozorom to danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu. Domowy kebab z piekarnika jest niezwykle aromatyczny i pasuje idealnie do pieczonych warzyw, bułek, tortilli czy też w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki.

Takie danie może królować podczas letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sprawdzi się wyśmienicie, szczególnie jeśli unikamy potraw grillowanych lub smażonych. Prezentuje się znakomicie i na pewno zachwyci wszystkich gości.

 

Składniki na kebab:

  • około 700g fileta z indyka (lub kurczaka, lub mieszanka obu)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt grecki lub śmietana 18%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków, duży ziemniak lub cebula

 

Przygotowanie:

Filet kroimy w niezbyt grube plastry, lekko rozbijamy.

Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Mięso łączymy dokładnie z marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy „rusztowanie” z patyczków do szaszłyków.
Dużego ziemniaka kroimy na pół (możemy owinąć go folią aluminiową) i układamy w naczyniu żaroodpornym. w ziemniaka wbijamy cztery patyczki tępą stroną. Zamarynowane kawałki mięsa wbijamy na zakładkę, każdy kawałek staramy się wbić w przynajmniej dwa patyczki, dobrze dociskamy aby uzyskać zwartą całość. Wierzch dodatkowo możemy docisnąć połówką cebuli.

Mięso wkładamy do zimnego  piekarnika, piekarnik nagrzewamy do 180’C i od tego momentu pieczemy około 70-80 minut.

Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut, następnie kroimy ostrym nożem.

Podajemy z sosem czosnkowym. Wystarczy połączyć jogurt grecki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawić solą, pieprzem i gotowe.

U nas sprawdziła się wersja z pieczonymi frytkami. Wystarczy wstawić je do piekarnika około 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.

 

Smacznego!