Domowy kebab

Wbrew pozorom to danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu. Domowy kebab z piekarnika jest niezwykle aromatyczny i pasuje idealnie do pieczonych warzyw, bułek, tortilli czy też w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki.

Takie danie może królować podczas letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sprawdzi się wyśmienicie, szczególnie jeśli unikamy potraw grillowanych lub smażonych. Prezentuje się znakomicie i na pewno zachwyci wszystkich gości.

 

Składniki na kebab:

  • około 700g fileta z indyka (lub kurczaka, lub mieszanka obu)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
  • pieprz

Składniki na sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • jogurt grecki lub śmietana 18%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • patyczki do szaszłyków, duży ziemniak lub cebula

 

Przygotowanie:

Filet kroimy w niezbyt grube plastry, lekko rozbijamy.

Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Mięso łączymy dokładnie z marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy „rusztowanie” z patyczków do szaszłyków.
Dużego ziemniaka kroimy na pół (możemy owinąć go folią aluminiową) i układamy w naczyniu żaroodpornym. w ziemniaka wbijamy cztery patyczki tępą stroną. Zamarynowane kawałki mięsa wbijamy na zakładkę, każdy kawałek staramy się wbić w przynajmniej dwa patyczki, dobrze dociskamy aby uzyskać zwartą całość. Wierzch dodatkowo możemy docisnąć połówką cebuli.

Mięso wkładamy do zimnego  piekarnika, piekarnik nagrzewamy do 180’C i od tego momentu pieczemy około 70-80 minut.

Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut, następnie kroimy ostrym nożem.

Podajemy z sosem czosnkowym. Wystarczy połączyć jogurt grecki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawić solą, pieprzem i gotowe.

U nas sprawdziła się wersja z pieczonymi frytkami. Wystarczy wstawić je do piekarnika około 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.

 

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *