ciasto bez cukru

 
 

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.   Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka łyżek mleka kokosowego (lub innego)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania pomarańczy, to najbardziej czasochłonny etap. Pomarańcze dokładnie myjemy (nie obieramy!), przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniuCzytaj dalej


Chlebek owsiany w trzech smakach

Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy! Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser.   Chlebek owsiany dyniowy Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka puree dyniowego 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa) 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 jajka 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła 125g jogurtu naturalnego 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktuCzytaj dalej


Ciasto czekoladowe z powidłami

Ciasto czekoladowe ekspresowe. Bardzo proste, ten klasyczny przepis został wzbogacony o dodatek powideł, dzięki czemu ciasto zyskało idealną, wilgotną konsystencję. Przygotujemy je podczas nagrzewania się piekarnika, więc jeśli brak nam czasu lub niespodziewani goście już są pod drzwiami – warto sięgnąć po ten przepis!   Składniki: 200g masła 3 kopiaste łyżki kakao 1 szklanka ksylitolu (lub cukru kokosowego, możemy dodać również zwykły cukier) 5 łyżek wody 2 łyżki powideł 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli   Przygotowanie: Pamiętajmy aby jajka były w temperaturzeCzytaj dalej


Puszyste ciasto drożdżowe bez cukru i jajek.

Ciasto drożdżowe to klasyk na polskich stołach. Możemy wykorzystać do niego owoce sezonowe, takie jak jabłka, śliwki, porzeczki czy jagody. W każdej z tych wersji będzie smakować idealnie i zadowoli każdego. Możemy także pokusić się o nieco zdrowszą wersję, bez białego cukru. Poniżej wersja zdrowo słodzona i bez jajek. Mimo to, ciasto jest wyśmienite, puszyste i lekkie jak chmurka.   Składniki na ciasto (forma o wymiarach 24×24): 300g mąki 25g drożdży szklanka mleka kokosowego 2 łyżki cukru kokosowego (lub ksylitolu) 60g oleju kokosowego lub masła jabłka lub inne owoce sezonoweCzytaj dalej


Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!

Propozycja dla fanów czekoladowych smaków. Ciasto może okazać się hitem na niejednej imprezie. Zapewniam, że nie zostanie po nim nawet okruszek! Dodatkowo, jest bardzo proste do przygotowania,  a jego wykonanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Goście będą zachwyceni! Mocno czekoladowe niczym brownie, choć nie jest tak ciężkie i nie ma w sobie grama mąki. Orzechy laskowe wspaniale komponują się z czekoladą, a całość możemy wzbogacić skórką pomarańczową. Orzechy laskowe (czyli owoce leszczyny) są bogatym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Ponadto charakteryzują się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, obniżających poziomCzytaj dalej


Ekspresowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest lekkie jak puch i zachwyci smakiem każdego. To awaryjne ciasto, które sprawdzi się zawsze, a wszyscy pokochają je za prostotę i szybkość wykonania. To ciasto bardzo lubi się z letnimi, sezonowymi owocami, możemy nawet wymieszać ich kilka rodzajów np. borówki z malinami lub dodać całą szklankę pokrojonych, polskich truskawek. Składniki niemal zawsze mamy pod ręką, więc najwyższa pora coś upiec!   Składniki : 300g jogurtu naturalnego 3 jajka 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa jasna) 2/3 szklanki cukru kokosowego (lub innego słodzidłaCzytaj dalej


Sernik jogurtowy bez cukru.

Sernik jogurtowy bez cukru.

Wystarczą dwa duże jogurty greckie, by cieszyć się lekkim jak chmurka ciastem. Pyszny i szybki deser, nie obciążający zbytnio portfela. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim grama sera! Coś dla fanów delikatnych smaków i prostych przepisów. W dodatku możemy pokusić się o zdrowszą wersję, bez dodatku cukru. Ksylitol jest wspaniałym jego zamiennikiem. To naturalna substancja słodząca, pozyskiwana z kory fińskiej brzozy, szczególnie polecana diabetykom, gdyż nie podnosi poziomu glukozy we krwi.   Składniki: 2 duże jogurty greckie (po 400g każdy) 4 jajka 3/4 szklanki ksylitolu 1 1/2 paczkiCzytaj dalej