Ekspresowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest lekkie jak puch i zachwyci smakiem każdego.

To awaryjne ciasto, które sprawdzi się zawsze, a wszyscy pokochają je za prostotę i szybkość wykonania. To ciasto bardzo lubi się z letnimi, sezonowymi owocami, możemy nawet wymieszać ich kilka rodzajów np. borówki z malinami lub dodać całą szklankę pokrojonych, polskich truskawek. Składniki niemal zawsze mamy pod ręką, więc najwyższa pora coś upiec!

 

Składniki :

  • 300g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej (może być również orkiszowa jasna)
  • 2/3 szklanki cukru kokosowego (lub innego słodzidła np. ksylitolu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii (opcjonalnie)

Dodatkowo na wierzch ulubione sezonowe owoce np. borówki, truskawki, maliny – około 2 szklanki lub wg uznania.

Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 175’C (opcja grzania góra – dół).

Blaszkę o wymiarach 24×24 wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy mąką/bułką tartą.

Wybrane owoce płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Odstawiamy.

Do miski wsypujemy cukier kokosowy i wbijamy jajka. Miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy (powinno zająć nam to kilka minut). Następnie wciąż miksując powoli wlewamy olej cienką strużką. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy cały jogurt naturalny i wanilię jeśli używamy. Miksujemy tylko do połączenia.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jogurtowej. Całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy na blaszkę i lekko wyrównujemy silikonową szpatułką.

Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane owoce.

Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 30 minut. Najlepiej sprawdzić wbijając drewniany patyczek od szaszłyków, jeśli jest suchy, to znaczy że ciasto jest już upieczone.

Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak na 15 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągamy do przestygnięcia.

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *