Kasza jaglana

 
 

Jaglane rafaello

Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia, na szczęście nasza domowa wariacja tych kokosowych kulek to zestawienie samych dobrych składników. Ta smaczna i sycąca przekąska sprawdzi się zarówno na deser, jak i drugie śniadanie.   Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka kokosowego (możemy zamienić na inne) szklanka wiórków kokosowych + dodatkowo do obtoczenia kulek syrop klonowy łyżka pasty kokosowej (opcjonalnie) 1/2 szklanki zmielonych migdałów łyżeczka ekstraktu waniliowego   Przygotowanie: Kaszę dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe zagotowujemyCzytaj dalej


Jaglane kluski leniwe

Jaglane kluski leniwe to nieco inna odsłona tradycyjnych pierogów leniwych. Mimo dodatku kaszy jaglanej, kluski wciąż pozostają delikatne i w tym wydaniu są też bardziej wartościowe.   Składniki: 250g twarogu szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub mąki pszennej) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta wanilii (opcjonalnie) Dodatkowo: 2 łyżki masła, cynamon, cukier kokosowy lub ksylitol   Przygotowanie: Najlepiej sprawdzi się tutaj świeżo ugotowana kasza jaglana. Może być jeszcze ciepła. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody)Czytaj dalej


Pulpeciki mięsno-jaglane w sosie pomidorowym

  Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej. Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości.   Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 jajko łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia pulpecików Dodatkowo: puszka rozdrobnionych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej garść świeżej bazylii   Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody) KaszęCzytaj dalej


Jaglany orzechowiec

Mocno orzechowe ciasto bez pieczenia. Trzy warstwy idealnie się dopełniają. To zdrowa wersja popularnego snickersa,  bez wyrzeczeń, dzięki zawartości drogocennej kaszy jaglanej.       Składniki na spód: szklanka migdałów garść suszonych daktyli 2 łyżki kakao Składniki na masę jaglaną: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej puszka mleczka kokosowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki nerkowców namoczonych przez noc sok z 1/2 cytryny skórka otarta 1 cytryny syrop z agawy, miód lub syrop klonowy do smaku Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada min. 70% kakao 2 łyżki masła orzechowego dodatkowo orzeszki ziemneCzytaj dalej


Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Królowa kasz. Zaskocz gości sernikiem jaglanym!

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana nosi miano królowej kasz. Nie jest to określenie bezzasadne, ponieważ to małe, żółte ziarenko ma w sobie wielką moc. Proso to jedno z najstarszych zbóż, dawniej bardzo często gościło na słowiańskich stołach. Warto zaprosić ją na stałe na kuchenną półkę, gdyż pozytywów jej spożywania jest naprawdę wiele. Kasza jaglana działa odkwaszająco na nasz organizm, posiada więcej żelaza od wszelkich innych kasz, ma właściwości przeciwwirusowe, dlatego warto zajadać ją przy przeziębieniach czy w okresie jesienno-zimowym, gdy o choroby nie trudno. To tylko kilka zCzytaj dalej


Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść?

Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść

Kasza gryczana Powstaje z nasion gryki, jest produktem bezglutenowym. Cechuje ją duża zawartość dobrze przyswajalnego białka oraz przeciwutleniaczy, które wpływają pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Dostarcza białka egzogenne, czyli te, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. W kaszy gryczanej odnajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika (6 gram w 100 gramach produktu) kasza wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Wyróżniamy kaszę paloną i niepaloną, czyli białą, łagodniejszą w smaku i zapachu. Kasza jaglana Wytwarzana zCzytaj dalej