letni obiad
Domowe tortille

Domowe tortille wymagają tylko kilku składników, a z powodzeniem mogą zastąpić nam klasyczne kanapki. Mają wszechstronne zastosowanie, możemy nadziewać je farszem mięsnym lub warzywnym, możemy użyć świeżych warzyw takich jak sałata, awokado, pomidor, ogórek. W sezonie na świeże warzywa możemy eksperymentować do woli. Możemy również ułożyć na stole świeże warzywa pokrojone w paski, wędliny, ulubione sery i pozwolić domownikom na samodzielne przygotowanie własnych, kolorowych wrapów, to może być fantastyczna zabawa! Składniki: dwie szklanki mąki pszennej tortowej z górką, około 400g * 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 1/2Czytaj dalej
Domowy kebab

Wbrew pozorom to danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu. Domowy kebab z piekarnika jest niezwykle aromatyczny i pasuje idealnie do pieczonych warzyw, bułek, tortilli czy też w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki. Takie danie może królować podczas letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sprawdzi się wyśmienicie, szczególnie jeśli unikamy potraw grillowanych lub smażonych. Prezentuje się znakomicie i na pewno zachwyci wszystkich gości. Składniki na kebab: około 700g fileta z indyka (lub kurczaka, lub mieszanka obu) 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki oregano łyżeczka kminu rzymskiegoCzytaj dalej
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i cukinią

Dania makaronowe zachwycają prostotą i szybkością wykonania. Makaron możemy łączyć niemal ze wszystkim, smakuje tak samo dobrze zarówno wytrawnie, jak i na słodko. Makaron to źródło węglowodanów, pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi i dodaje energii na długi czas. Ponadto makaron zawiera cenne witaminy z grupy B (B1, B6) oraz magnez, jest więc doskonałym składnikiem diety dla osób podatnych na stres, zmęczenie czy obniżony nastrój. Wbrew ogólnym twierdzeniom, makaron wcale nie jest tuczący, można więc jeść go bez większych wyrzutów sumienia. Najlepiej łączyć go z sezonowymi warzywami. SkładnikiCzytaj dalej
Pieczone udka z warzywami

To kolejna propozycja na szybki i efektowny obiad dla całej rodziny. Za każdym razem możemy zmieniać wersje smakowe, według własnych upodobań. Wybierajmy warzywa, które mamy akurat w lodówce np. pietruszkę, buraczki, seler, kukurydzę, pieczarki, pomidorki koktajlowe, sprawdzi się tu nawet brukselka! To pomysł na obiad, który właściwie robi się sam, wrzucamy wszystkie składniki do naczynia, piekarnik zrobi za nas resztę. Efekt zaskoczy wszystkich domowników! Danie przygotowujemy w brytfance lub w innym naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Składniki (2 porcje): 2 udka z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki 1/2 paczki mrożonegoCzytaj dalej
Zapiekanka z cukinii

Warto wykorzystać sezon na cukinię, gdyż może być składnikiem przeróżnych potraw za niewielką cenę. Młoda cukinia jest pyszna i pełna wartości odżywczych, to bogactwo potasu, żelaza, magnezu oraz witaminy C. Poza tym jest lekkostrawna, wpływa pozytywnie na proces trawienia. Jest polecana dla osób zmagających się z cukrzycą, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, nadaje się do pieczenia, duszenia, marynowania, na grill, nadaje się także do jedzenia na surowo. Składniki: 1 większa cukinia około 500-600g 1 duża marchewka, lub 2 mniejsze 4 jajka 1/2 cebuliCzytaj dalej
Chrupiące kąski z kalafiora

Zaskakujące, wyglądem przypominają panierowane skrzydełka. Warzywa w nieco innej odsłonie. Mogą być pikantne lub o smaku curry czy wędzonej papryki. Mogą być przekąską, dodatkiem do głównego dania, a nawet daniem samym w sobie. Wspaniale komponują się z sosami, np. czosnkowym. Gwarantujemy że skradną Wasze serca! Składniki: duży kalafior około 2 szklanki płatków kukurydzianych jajko szklanka wody szklanka mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200’C z termoobiegiem. Następnie przygotowujemy ciasto do obtoczenia różyczek kalafiora.Czytaj dalej
Pesto – idealne do makaronu i warzyw.

Pesto to szybki sos, którego bazą są listki świeżych ziół i warzyw np. pietruszki, bazylii a nawet rzodkiewki czy młodej marchewki. Taki sos sprawdzi się idealnie w letnie dni, lub po prostu kiedy nie mamy czasu czy chęci na długie przesiadywanie w kuchni. Podany z makaronem lub warzywami zasmakuje z pewnością całej rodzinie! Poniżej przedstawiamy dwie smaczne propozycje. Pesto pietruszkowe Natka pietruszki to bogate źródło witaminy C. W 100g liści znajdziemy jej około 160mg! Zawiera również duże ilości duże ilości witaminy A, E, K, B2, B3 (PP), B6, B9Czytaj dalej