/* */

Domowe tortille

Domowe tortille wymagają tylko kilku składników, a z powodzeniem mogą zastąpić nam klasyczne kanapki. Mają wszechstronne zastosowanie, możemy nadziewać je farszem mięsnym lub warzywnym, możemy użyć świeżych warzyw takich jak sałata, awokado, pomidor, ogórek. W sezonie na świeże warzywa możemy eksperymentować do woli.

Możemy również ułożyć na stole świeże warzywa pokrojone w paski, wędliny, ulubione sery i pozwolić domownikom na samodzielne przygotowanie własnych, kolorowych wrapów, to może być fantastyczna zabawa!

 

 

Składniki:

  • dwie szklanki mąki pszennej tortowej z górką, około 400g *
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml wrzątku

 

*w zdrowszej wersji, możemy użyć mąki orkiszowej jasnej

 

Przygotowanie:

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, sól i odmierzoną wodę, całość mieszamy, a następnie wyrabiamy aby uzyskać gładkie, elastyczne ciasto.

Wyrobione ciasto odkładamy pod przykryciem na kilka minut, aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na około 10 części.

Przygotowujemy czystą, wilgotną ściereczkę. Kawałki ciasta przykryte ściereczką, nie będą wysychać.

Patelnie mocno nagrzewamy.

Bierzemy pierwszy kawałek ciasta i rozwałkowujemy bardzo cienko.

Placek układamy delikatnie na rozgrzanej patelni, przerzucamy na drugą stronę po kilkunastu sekundach, gdy zauważymy pęcherzyki. Na tortillach robią się  charakterystyczne brązowe pęcherzyki, jeśli nasze placki zbyt mocno się podpiekają, należy zmniejszyć nieco moc palnika.

Gotowy placek układamy na talerzu i przykrywamy wilgotną ściereczką. To zabieg konieczny, żeby nasze tortille były elastyczne i nie wysychały podczas przygotowywania reszty placków.

Analogicznie postępujemy z resztą ciasta.

Jeśli chcemy przechować gotowe tortille na drugi dzień, włóżmy je do plastikowego woreczka lub szczelnego pojemnika.

Tak przygotowane tortille mogą nam posłużyć jako baza obiadowa. możemy przyrządzić tzw. wrapy z usmażonym lub upieczonym kurczakiem, dodać ulubione warzywa, a całość np. skropić sosem czosnkowym.

To idealnie danie do zabrania na rodzinny piknik, do pracy lub szkoły.

 

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *