wypieki

 
 

Sernik z sosem malinowym

Aksamitny sernik pieczony w kąpieli wodnej, polany lekko kwaskowatym sos malinowym, który jest idealnym dopełnieniem tego wypieku. Składniki na sernik: 1kg twarogu sernikowego szklanka ksylitolu (lub cukru) 30g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 3 jajka 200g śmietanki kremówki 30% szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć gdy używamy budyniu) około 200g kruchych ciastek kakaowych na spód Składniki na sos malinowy: 200g malin łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie niezwykle delikatny iCzytaj dalej


Ciasto miodowe z orzechami

To doskonałe ciasto na specjalne okazje. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ale może również osłodzić nam jesienne popołudnie przy filiżance kawy. Miodowe blaty przełożone pysznym kremem budyniowym, a na wierzchu chrupiąca warstwa miodowo-orzechowa.   Składniki na ciasto miodowe: 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 100g masła 4 łyżki miodu 1 jajko 1 białko 1/2 szklanki cukru (możemy zamienić na ksylitol) 1 łyżeczka sody Składniki na masę orzechową: 1 szklanka orzechów włoskich 100g masła 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru Składniki na masę budyniową: 250ml mleka 1Czytaj dalej


Ciasteczka serowe w dwóch wersjach

Ciasteczka serowe to zaskakujące smakołyki! Faktura ciasta do złudzenia przypomina ciasto francuskie. Ciasteczka po upieczeniu są delikatne i chrupiące, naprawdę ciężko się od nich oderwać! Możemy wycinać małe kształty ciastek, takie na „jeden kęs” lub zrobić wersje z plastrem jabłka, która także jest przepyszna. My wykonaliśmy obie wersje z podanych niżej proporcji. Gorąco polecamy ten przysmak, wystarczy tylko kilka składników!   Składniki (na dwie blachy od piekarnika): 250g twarogu (najlepiej półtłusty) 200g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna) 200g zimnego masła 1 jajko dodatkowo cukier do posypania ciastek, jabłkaCzytaj dalej


Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.   Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 350-400g twarogu półtustego lub tłustego 1 żółtko 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. SzklankęCzytaj dalej


Kruche ciasto ze śliwkami

Doskonałe w swej prostocie. Połączenie kruchego ciasta i śliwek, to połączenie idealne! Nawet początkujący w pieczeniu nie będą mieli problemów z wykonaniem tego ciasta. Niewiele składników to kolejny atut tego pysznego wypieku. Tylko uwaga! Jego smak uzależnia! Możemy użyć małych śliwek węgierek lub wybrać inną odmianę. Najważniejsze, by śliwki były dojrzałe i pestka odchodziła bez problemu, wtedy docenimy w cieście ich naturalną słodycz. Kruche ciasto jest niezwykle delikatne, maślane i może być bazą przeróżnych wypieków. Z tego przepisu możemy wykonać również kruche ciasto z budyniem, a jeśli pominiemy cukier możemyCzytaj dalej


Domowy chleb orkiszowy

Jeśli akurat nie zdążyliśmy do piekarni przed zamknięciem lub zabrakło nam pieczywa (a dziś niedziela), oto przepis ratunkowy na domowy, chrupiący bochenek pysznego chleba! Prostota wykonania sprawi, że wypiek wyjdzie każdemu i każdy może cieszyć się z pajdy swojego chleba np. ze smalcem i ogórkiem. No to do dzieła!   Składniki (na małą keksówkę): 400g mąki orkiszowej (może być pełnoziarnista lub jasna) łyżeczka soli himalajskiej 10g świeżych drożdży łyżka oliwy z oliwek 300ml ciepłej wody łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo do posypania wierzchu: siemię lniane, sezam, płatki owsiane, słonecznik   Przygotowanie:Czytaj dalej


Ślimaczki cynamonowe

Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty.   Składniki na ciasto: 500g mąki 150g miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być też zwykły lub ksylitol) 50g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka (krowiego lub kokosowego) szczypta soli Składniki na nadzienie: 50g rozpuszczonego masła 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru kokosowego (można dać zwykły drobny lubCzytaj dalej


Klasyczne brownie

Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu! Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami. Jednak sięgając po ten rarytas, wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej taką, która zawiera minimum 70% kakao albo i więcej. Przepis na klasyczne brownie warto mieć w swoim domowym przepiśniku, toCzytaj dalej