wypieki

 
 

Szarlotka orkiszowa

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście to pozycja, która choć raz musi pojawić się na jesiennym stole. Nie wymaga dużego nakładu pracy, powstaje z niewielu składników, a smakiem przewyższy niejeden wykwintny deser!   Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 260g mąki orkiszowej jasnej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego (lub zamiennik np. ksylitol, zwykły cukier) 1 małe jajko szczypta wanilii (opcjonalnie) Składniki na jabłkowy farsz: 1kg jabłek 2 łyżki cukru kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu   Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojoneCzytaj dalej


Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.   Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na spód: łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 4 łyżki wody 65g masła lub oleju kokosowego szklanka mąki łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 3 łyżki olejuCzytaj dalej


Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka! Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła.   Składniki: 150g aktywnego zakwasu żytniego 250g wody 400g mąki pszennej łyżeczka soli   Przygotowanie: Do miski przekładamy zakwas i mieszamy z wodą. Następnie dodajemy mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Podczas wyrabiania ciasto  będzie się trochę kleić, ale tak ma byćCzytaj dalej


Zakwas żytni

Może to pora na nastawienie pierwszego zakwasu na chleb? I otwarcie małej, domowej piekarni? Co może się równać z zapachem świeżo upieczonego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką? Zakwas powstaje poprzez połączenie mąki i wody, w trakcie fermentacji wytwarzają się dzikie drożdże, dzięki którym urośnie nam piękny, pyszny bochenek.   Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista przegotowana i ostudzona woda czysty, wyparzony słoik o pojemności np. 0,5l – 1l gaza + gumka recepturka   Przygotowanie: 1 dzień Rankiem, do wyparzonego słoika wsypujemy 3 łyżki mąki i wlewamy 4 łyżki przegotowanej i ostudzonejCzytaj dalej


Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym

Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie.   Składniki na kruche ciasto: 100g zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu Składniki na daktylowy karmel: 1 szklanka suszonych daktyli 2 łyżki masła orzechowego Składniki na krem z mascarpone: 250g mascaropne 100ml śmietanki kremówki 2 łyżki ksylitoluCzytaj dalej


Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.   Składniki: 1,5kg jabłek 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 180g zimnego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub ewentualnie zwykły biały cukier) cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: JabłkaCzytaj dalej


Buraczane ciasto czekoladowe

Buraki to niepozorne warzywa z których możemy wyczarować naprawdę wiele zdrowych smakowitości. Wszyscy znamy je jako dodatek do obiadu lub w postaci barszczu, ale burak doskonale odnajduje się również w koktajlach czy też w słodkich wypiekach. Burak to warzywo niskokaloryczne, poza tym pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego dzięki zawartości witaminy B1. Ponadto buraki wpływają korzystnie na nasze kości, zęby oraz funkcjonowanie mózgu. Dziś proponujemy niepozorne, ale niezwykle smaczne ciasto z tym właśnie drogocennym składnikiem.   Składniki: 3/4 szklanki puree z buraka 2 duże jajka 1 szklanka mąki pszennej lubCzytaj dalej


Babeczki z czerwonej fasoli

Fasola czerwona to nie tylko jeden z głównych składników popularnego dania chilli con carne. Jak się okazuje, może mieć także wszechstronne zastosowanie w kuchni, znajdziemy ją nawet w deserach! Te babeczki są ekspresowe, jeśli użyjemy fasoli z puszki. Do ich wykonania nie potrzebujemy ani grama mąki, a mimo to wychodzą puszyste i niezwykle wilgotne! Fasola to bogate źródło roślinnego białka, dlatego może stanowić alternatywę dla mięsa w diecie wegańskiej. Również dlatego, że jest cennym źródłem żelaza. To także źródło potasu, fosforu oraz wapnia. Czerwona fasola zawiera również cynk, który jestCzytaj dalej