wypieki

 
 

Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nieCzytaj dalej


Ziołowy chlebek. Bardzo aromatyczny

Rwany chlebek wzbogacony masłem ziołowym to pyszny dodatek na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie świeżej sałatki (np. na bazie rukoli, pomidorków koktajlowych, oliwek i mozzarelli) lub z grillowanym kurczakiem czy krewetkami. Jest niezwykle puszysty, maślany i bardzo aromatyczny. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.   Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 50g drożdży 1/2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli himalajskiej 40ml oleju 280ml letniej wody Składniki na masło ziołowe: 150g miękkiego masła pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej  Czytaj dalej


Pieczone pączki

Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!   Składniki: 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru) 170g miękkiego masła 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura 1 jajko do posmarowania wierzchu pączków   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami,Czytaj dalej


Rogaliki drożdżowe z czekośliwką

Przepis dość tradycyjny, bo któż nie pamięta puchatych rogalików oblanych lukrem, a w środku wypełnionych ulubionym nadzieniem np. jabłkami lub powidłami. Warto raz na jakiś czas poświęcić nieco czasu na przygotowanie tych słodkości, które tajemniczo znikają w ekspresowym tempie!   Składniki (około 30 sztuk niewielkich rogalików): 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 250ml mleka 50g cukru 2 jajka 40g masła szczypta soli czekośliwka lub powidła do nadziewania   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 250ml mleka podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące. W drugim rondelkuCzytaj dalej


Sernik z sosem malinowym

Aksamitny sernik pieczony w kąpieli wodnej, polany lekko kwaskowatym sos malinowym, który jest idealnym dopełnieniem tego wypieku. Składniki na sernik: 1kg twarogu sernikowego szklanka ksylitolu (lub cukru) 30g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 3 jajka 200g śmietanki kremówki 30% szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć gdy używamy budyniu) około 200g kruchych ciastek kakaowych na spód Składniki na sos malinowy: 200g malin łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie niezwykle delikatny iCzytaj dalej


Ciasto miodowe z orzechami

To doskonałe ciasto na specjalne okazje. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ale może również osłodzić nam jesienne popołudnie przy filiżance kawy. Miodowe blaty przełożone pysznym kremem budyniowym, a na wierzchu chrupiąca warstwa miodowo-orzechowa.   Składniki na ciasto miodowe: 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 100g masła 4 łyżki miodu 1 jajko 1 białko 1/2 szklanki cukru (możemy zamienić na ksylitol) 1 łyżeczka sody Składniki na masę orzechową: 1 szklanka orzechów włoskich 100g masła 4 łyżki miodu 2 łyżki cukru Składniki na masę budyniową: 250ml mleka 1Czytaj dalej


Ciasteczka serowe w dwóch wersjach

Ciasteczka serowe to zaskakujące smakołyki! Faktura ciasta do złudzenia przypomina ciasto francuskie. Ciasteczka po upieczeniu są delikatne i chrupiące, naprawdę ciężko się od nich oderwać! Możemy wycinać małe kształty ciastek, takie na „jeden kęs” lub zrobić wersje z plastrem jabłka, która także jest przepyszna. My wykonaliśmy obie wersje z podanych niżej proporcji. Gorąco polecamy ten przysmak, wystarczy tylko kilka składników!   Składniki (na dwie blachy od piekarnika): 250g twarogu (najlepiej półtłusty) 200g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna) 200g zimnego masła 1 jajko dodatkowo cukier do posypania ciastek, jabłkaCzytaj dalej


Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.   Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na nadzienie: 350-400g twarogu półtustego lub tłustego 1 żółtko 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. SzklankęCzytaj dalej