wypieki

 
 

Babeczki z czerwonej fasoli

Fasola czerwona to nie tylko jeden z głównych składników popularnego dania chilli con carne. Jak się okazuje, może mieć także wszechstronne zastosowanie w kuchni, znajdziemy ją nawet w deserach! Te babeczki są ekspresowe, jeśli użyjemy fasoli z puszki. Do ich wykonania nie potrzebujemy ani grama mąki, a mimo to wychodzą puszyste i niezwykle wilgotne! Fasola to bogate źródło roślinnego białka, dlatego może stanowić alternatywę dla mięsa w diecie wegańskiej. Również dlatego, że jest cennym źródłem żelaza. To także źródło potasu, fosforu oraz wapnia. Czerwona fasola zawiera również cynk, który jestCzytaj dalej


Babki świąteczne

  Cytrynowa babka bezglutenowa Składniki: 100g mąki kukurydzianej 3 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g ksylitolu (lub zwykłego drobnego cukru) 100g masła skórka otarta z 2 cytryny szczypta wanilii (opcjonalnie) szczypta kurkumy (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz wanilią i kurkumą jeśli używamy. Do drugiej miski wbijamy jajka i ubijamy. Gdy masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość zaczynamy stopniowo dodawać cukier lub ksylitol. Masa musi być dobrze ubita, puszystaCzytaj dalej


Mazurek świąteczny

Mazurek, tradycyjne wielkanocne ciasto, na kruchym spodzie w towarzystwie słodkiej polewy. Pewnie każdy ma swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Najczęściej na stołach goszczą mazurki z polewą kajmakową lub czekoladową, koniecznie przyozdobione płatkami migdałowymi. Składniki na kruchy spód bez jajek: 2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 8 łyżek wody 2 łyżki cukru lub ksylitolu 150g zimnego masła lub oleju kokosowego 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach 20x30cm Przygotowanie: Na początek kruchy spód. Do miski wsypujemy zmielone siemię, 8Czytaj dalej


Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.   Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka łyżek mleka kokosowego (lub innego)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania pomarańczy, to najbardziej czasochłonny etap. Pomarańcze dokładnie myjemy (nie obieramy!), przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniuCzytaj dalej


Faworki pieczone

Był już przepis na pieczoną wersję pączków, teraz pora na faworki! Te są delikatne i chrupiące, do tego wyjątkowo słodkie, jak przystało na chruściki. Jeśli staracie się unikać smażonego, a przepadacie za tym przysmakiem, to jest przepis jak najbardziej dla Was! Pieczone faworki przygotowujemy bardzo podobnie do tych tradycyjnych, tylko zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, po prostu pieczemy. Wersja pieczona wygląda niemal identycznie, takie chruściki również mają „pusty” środek dzięki prawidłowemu wyrabianiu i uderzaniu ciastem o stolnicę. Oczywiście smakowo nieco odbiegają od oryginału, ponieważ duża ilość tłuszczu robi swoje, aleCzytaj dalej


Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nieCzytaj dalej


Ziołowy chlebek. Bardzo aromatyczny

Rwany chlebek wzbogacony masłem ziołowym to pyszny dodatek na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie świeżej sałatki (np. na bazie rukoli, pomidorków koktajlowych, oliwek i mozzarelli) lub z grillowanym kurczakiem czy krewetkami. Jest niezwykle puszysty, maślany i bardzo aromatyczny. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.   Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 50g drożdży 1/2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli himalajskiej 40ml oleju 280ml letniej wody Składniki na masło ziołowe: 150g miękkiego masła pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej  Czytaj dalej


Pieczone pączki

Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!   Składniki: 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru) 170g miękkiego masła 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura 1 jajko do posmarowania wierzchu pączków   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami,Czytaj dalej