/* */

wypieki

 
 

Mazurek świąteczny

Mazurek, tradycyjne wielkanocne ciasto, na kruchym spodzie w towarzystwie słodkiej polewy. Pewnie każdy ma swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Najczęściej na stołach goszczą mazurki z polewą kajmakową lub czekoladową, koniecznie przyozdobione płatkami migdałowymi. Składniki na kruchy spód bez jajek: 2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 8 łyżek wody 2 łyżki cukru lub ksylitolu 150g zimnego masła lub oleju kokosowego 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Podane składniki wystarczą na formę o wymiarach 20x30cm Przygotowanie: Na początek kruchy spód. Do miski wsypujemy zmielone siemię, 8Czytaj dalej


Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.   Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka łyżek mleka kokosowego (lub innego)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania pomarańczy, to najbardziej czasochłonny etap. Pomarańcze dokładnie myjemy (nie obieramy!), przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniuCzytaj dalej


Faworki pieczone

Był już przepis na pieczoną wersję pączków, teraz pora na faworki! Te są delikatne i chrupiące, do tego wyjątkowo słodkie, jak przystało na chruściki. Jeśli staracie się unikać smażonego, a przepadacie za tym przysmakiem, to jest przepis jak najbardziej dla Was! Pieczone faworki przygotowujemy bardzo podobnie do tych tradycyjnych, tylko zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, po prostu pieczemy. Wersja pieczona wygląda niemal identycznie, takie chruściki również mają „pusty” środek dzięki prawidłowemu wyrabianiu i uderzaniu ciastem o stolnicę. Oczywiście smakowo nieco odbiegają od oryginału, ponieważ duża ilość tłuszczu robi swoje, aleCzytaj dalej


Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka   Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180’C opcja góra-dół. Ciasto biszkoptowe: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nieCzytaj dalej


Ziołowy chlebek. Bardzo aromatyczny

Rwany chlebek wzbogacony masłem ziołowym to pyszny dodatek na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie świeżej sałatki (np. na bazie rukoli, pomidorków koktajlowych, oliwek i mozzarelli) lub z grillowanym kurczakiem czy krewetkami. Jest niezwykle puszysty, maślany i bardzo aromatyczny. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.   Składniki na ciasto: 600g mąki pszennej 50g drożdży 1/2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli himalajskiej 40ml oleju 280ml letniej wody Składniki na masło ziołowe: 150g miękkiego masła pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli himalajskiej  Czytaj dalej


Pieczone pączki

Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!   Składniki: 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru) 170g miękkiego masła 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura 1 jajko do posmarowania wierzchu pączków   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące. 1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami,Czytaj dalej


Rogaliki drożdżowe z czekośliwką

Przepis dość tradycyjny, bo któż nie pamięta puchatych rogalików oblanych lukrem, a w środku wypełnionych ulubionym nadzieniem np. jabłkami lub powidłami. Warto raz na jakiś czas poświęcić nieco czasu na przygotowanie tych słodkości, które tajemniczo znikają w ekspresowym tempie!   Składniki (około 30 sztuk niewielkich rogalików): 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 250ml mleka 50g cukru 2 jajka 40g masła szczypta soli czekośliwka lub powidła do nadziewania   Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 250ml mleka podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące. W drugim rondelkuCzytaj dalej


Sernik z sosem malinowym

Aksamitny sernik pieczony w kąpieli wodnej, polany lekko kwaskowatym sos malinowym, który jest idealnym dopełnieniem tego wypieku. Składniki na sernik: 1kg twarogu sernikowego szklanka ksylitolu (lub cukru) 30g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 3 jajka 200g śmietanki kremówki 30% szczypta wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć gdy używamy budyniu) około 200g kruchych ciastek kakaowych na spód Składniki na sos malinowy: 200g malin łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.   Przygotowanie: Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, dzięki temu będzie niezwykle delikatny iCzytaj dalej