wypieki

 
 

Ślimaczki cynamonowe

Puszyste zwijane bułeczki z przepysznym cynamonowym środkiem. Efekt zadowoli każdego łasucha. Przepis nie wymaga też nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Takie bułeczki to świetna przekąska na piknik czy w podróż, ale sprawdzą się także jako mała słodycz do ulubionej kawy czy herbaty.   Składniki na ciasto: 500g mąki 150g miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego (może być też zwykły lub ksylitol) 50g świeżych drożdży 120ml ciepłego mleka (krowiego lub kokosowego) szczypta soli Składniki na nadzienie: 50g rozpuszczonego masła 2 łyżki cynamonu 4 łyżki cukru kokosowego (można dać zwykły drobny lubCzytaj dalej


Klasyczne brownie

Czekolada to nie tylko przyjemne doznania smakowe, to źródło cennych dla naszego organizmu substancji. Dzięki węglowodanom, dostarcza naszemu mózgowi sporą dawkę energii, a obecny w niej magnez wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i poprawia pamięć oraz koncentrację. W 100g gorzkiej czekolady znajdziemy aż 300mg magnezu! Podczas spożywania czekolady wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi, co chroni organizm przed chorobami serca i nowotworami. Jednak sięgając po ten rarytas, wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej taką, która zawiera minimum 70% kakao albo i więcej. Przepis na klasyczne brownie warto mieć w swoim domowym przepiśniku, toCzytaj dalej


Chlebek bananowo-daktylowy

Ciasto na bazie dojrzałych bananów i suszonych daktyli jest bardzo słodkie i nie wymaga użycia dodatkowego cukru. Chlebek bananowo-daktylowy jest bardzo puszysty i wilgotny, mimo iż w przepisie nie używamy jajek. Wystarczy nam kilka prostych składników, a efekt zadowoli każdego fana zdrowych słodkości. Proporcje wystarczą na długą formę babkową, jeśli chcemy możemy zmniejszyć nieco proporcje i upiec mniejsze ciasto w keksówce lub w formie muffinek. W przepisie używamy mąki orkiszowej, która jest zdrowszą odmianą pszenicy. Ta starożytna odmiana ziarna, w odróżnieniu od pszenicy zwyczajnej nie została poddana żadnym modyfikacjom genetycznym. Czytaj dalej


Tarta ze szpinakiem i serem feta

Kruche ciasto nadaje się idealnie do wytrawnych dań. Tarta ze szpinakiem jest tego doskonałym przykładem. Połączenie szpinaku z serem feta nadaje mu wyrazistości. Choć jest to propozycja nieco kaloryczna, warto sobie czasem pozwolić na taką ucztę dla podniebienia! Jeśli nie jesteście fanami szpinaku, to idealny moment żeby się do niego przekonać! Szpinak jest cennym źródłem magnezu i potasu, który wraz z witaminami z grupy B przyśpiesza metabolizm, ponadto potas obniża ciśnienie krwi – więc osoby z nadciśnieniem powinny włączyć szpinak do swojej diety.   Składniki na farsz: 200g świeżego szpinakuCzytaj dalej


Ciasteczka owsiane – szybka i wartościowa przekąska

Płatki owsiane to dobre dla naszego organizmu źródło białka. Mają też więcej zalet, w 100g zwykłych płatków owsianych znajdziemy aż 10g błonnika, który jest bardzo istotny dla naszego układu pokarmowego m.in. stabilizuje poziom cukru we krwi, ma też duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, magnez, fosfor i mangan. Płatki owsiane możemy włączyć do codziennej diecie jako dodatek do jogurtu, koktajlu czy też w postaci ciasteczek – taką przekąskę możemy zabrać ze sobą, to szybki sposób by nasycić się  w razie nagłego głodu.  Czytaj dalej


Muffinki orkiszowe z truskawkami

Na upieczenie muffinek zawsze jest dobra pora. Są niezwykle łatwe do przyrządzenia. Wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, bez zbędnego ucierania. To idealne łakocie na imprezę, spotkanie przy kawie czy do zabrania ze sobą na letnią wycieczkę rowerową. Są puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach.  U nas wersja ze świeżymi truskawkami, ale doskonale sprawdzą się także inne owoce np. morele, borówki czy maliny. Możemy nawet ukryć w środku kawałek gorzkiej czekolady, będzie to nie lada gratka dla fanów czekoladowych smaków. Na drugi dzień są tak samo świeże jakCzytaj dalej


Królowa wczesnej jesieni – jej wysokość śliwka

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie! Na świecie występuje ponad 6 tysięcy odmian śliwy domowej. Wszystkie pochodzą od krzyżówek dzikich drzew, które w Europie znane były już w neolicie. Wśród odmian tego fioletowego owocu wyróżniamy deserowe jak renklody i węgierki) oraz nadające się idealnie na przetwory renklody zielone, węgierki zwykłe i popularne we Francji mirabelki. Bogactwo witamin, błonnika iCzytaj dalej