Szukaj

Babeczki z czerwonej fasoli

Fasola czerwona to nie tylko jeden z głównych składników popularnego dania chilli con carne. Jak się okazuje, może mieć także wszechstronne zastosowanie w kuchni, znajdziemy ją nawet w deserach! Te babeczki są ekspresowe, jeśli użyjemy fasoli z puszki. Do ich wykonania nie potrzebujemy ani grama mąki, a mimo to wychodzą puszyste i niezwykle wilgotne! Fasola […]

Babki świąteczne

  Cytrynowa babka bezglutenowa Składniki: 100g mąki kukurydzianej 3 jajka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g ksylitolu (lub zwykłego drobnego cukru) 100g masła skórka otarta z 2 cytryny szczypta wanilii (opcjonalnie) szczypta kurkumy (opcjonalnie) Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół. Do jednej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem […]

Mazurek świąteczny

Mazurek, tradycyjne wielkanocne ciasto, na kruchym spodzie w towarzystwie słodkiej polewy. Pewnie każdy ma swoją ulubioną wersję tego przysmaku. Najczęściej na stołach goszczą mazurki z polewą kajmakową lub czekoladową, koniecznie przyozdobione płatkami migdałowymi. Składniki na kruchy spód bez jajek: 2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 8 łyżek wody 2 łyżki cukru lub ksylitolu […]

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.   Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka […]

Faworki pieczone

Był już przepis na pieczoną wersję pączków, teraz pora na faworki! Te są delikatne i chrupiące, do tego wyjątkowo słodkie, jak przystało na chruściki. Jeśli staracie się unikać smażonego, a przepadacie za tym przysmakiem, to jest przepis jak najbardziej dla Was! Pieczone faworki przygotowujemy bardzo podobnie do tych tradycyjnych, tylko zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, […]

Rolada czekoladowa z wiśniami

Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru (lub ksylitolu) 90g mąki pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Składniki na krem czekoladowy: 250g serka mascarpone 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao Dodatkowo dżem wiśniowy bez cukru Składniki na polewę: 50g gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka   Wszystkie składniki powinny być w […]

Ziołowy chlebek. Bardzo aromatyczny

Rwany chlebek wzbogacony masłem ziołowym to pyszny dodatek na wszelakie imprezy i spotkania w gronie najbliższych. Doskonale sprawdzi się podany w towarzystwie świeżej sałatki (np. na bazie rukoli, pomidorków koktajlowych, oliwek i mozzarelli) lub z grillowanym kurczakiem czy krewetkami. Jest niezwykle puszysty, maślany i bardzo aromatyczny. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.   Składniki na ciasto: […]

Pieczone pączki

Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!   Składniki: 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru) 170g miękkiego masła 3 jajka szczypta soli Dodatkowo: powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura 1 […]