Pieczone pączki

Pieczone pączki z lukrem smakują wyśmienicie. To przepyszna alternatywa dla ociekających tłuszczem tradycyjnych pączków, w smaku niewiele się różni. Polecamy gorąco!

 

Składniki:

  • 100ml ciepłego mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 370g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 50g ksylitolu (lub zwykłego cukru)
  • 170g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe lub inna wybrana konfitura
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu pączków

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na początek przygotowujemy rozczyn.

Mleko podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące.

1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajka, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.

Ciasto wyrabiamy rękoma lub w robocie kuchennym około 10 minut, aby ciasto było gładkie.

Na koniec stopniowo dodajemy miękkie masło pokrojone w kostki, cały czas wyrabiamy aby finalnie ciasto odchodziło od ręki i było elastyczne.

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 1cm.

Wykrawamy szklanką kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczkę konfitury, składamy na pół i formujemy zgrabną kulkę. Każdą przygotowaną kulkę układamy w formie z papilotkami (łączeniem do dołu).

Tak przygotowane pączki odstawiamy jeszcze do podrośnięcia na około pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C opcja grzania góra-dół.

Wierzch każdego pączka smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

W międzyczasie przygotowujemy lukier.

Składniki na lukier:

  • 200g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
  • łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • woda

Przygotowanie:

Do miseczki wsypujemy cukier puder, sok z cytryny i ewentualnie niewielką ilość wody, aby uzyskać pożądaną gęstość lukru.

Jeszcze ciepłe pączki smarujemy przygotowanym lukrem, najwygodniej będzie silikonowym pędzelkiem.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *