/* */

Choroba uchyłkowa jelita grubego – jak z nią żyć?

Uchyłki jelita grubego to wpuklenia błony śluzowej o wyglądzie „kieszonek”, w których może gromadzić się treść pokarmowa. Wpuklenia najczęściej występują w esicy, czyli odcinku jelita poprzedzającym odbytnicę. Choroba może przebiegać bezobjawowo lub wywoływać powikłania. Częstotliwość występowania schorzenia rośnie wraz z wiekiem, bowiem w populacji seniorów po 80 roku życia uchyłki ma 80% osób. Zaburzenia w składzie i ilości mikroflory jelitowej oraz predyspozycje genetyczne mogą spowodować powstanie choroby.
Leczenie
Uchyłkowatość jelita grubego to schorzenie, którego nie można wyleczyć za pomocą farmaceutyków ani ingerencji chirurgicznej, a to oznacza, że należy nauczyć się żyć ze wspomnianą przypadłością. Postać bezobjawowa, która jest diagnozowana przypadkowo podczas np. kolonoskopii nie stwarza konieczności leczenia, ale warto wprowadzić u takich pacjentów dietę bogatobłonnikową. Jeśli dana osoba odczuwa objawy ze strony przewodu pokarmowego np. wzdęcia, bóle brzucha, zmiany w rytmie oddawania stolca, to mamy do czynienia z niepowikłaną objawową chorobą uchyłkową. W celu potwierdzenia diagnozy wykonuje się badania obrazowe, które wykażą obecność „kieszonek” w błonie śluzowej.
Gdy wraz z symptomami ze strony układu pokarmowego występują objawy stanu zapalnego potwierdzone badaniami laboratoryjnymi, mamy do czynienia z zapaleniem uchyłków. Zapalenie może mieć charakter powikłany bądź występować bez powikłań pod postacią perforacji, ropni, bądź nawet zapalenia otrzewnej.
Dieta
Dieta stosowana przy łagodnej i umiarkowanej postaci choroby ma służyć złagodzeniu dolegliwości bólowych. Niezwykle istotną kwestią jest przywrócenie prawidłowego stanu mikroflory bakteryjnej jelita grubego, w czym pomaga stosowanie diety lekkostrawnej, bogatej w błonnik rozpuszczalny zawarty w owocach i warzywach. Błonnik nierozpuszczalny zawarty m.in. w ziarnach czy warzywach strączkowych, może doprowadzić do zatkania jelita, dlatego należy dbać o właściwe nawodnienie organizmu. Z jadłospisu należy wykluczyć czerwone mięso, które może predysponować do wystąpienia stanów zapalnych uchyłków. Nie należy obawiać się konsumowania orzechów w obawie przed ich utknięciem we wnętrzu uchyłka.
Pamiętajmy, że choroba uchyłkowa wymaga prowadzenia higienicznego trybu życia, czyli zapewnienia organizmowi regularnego wysiłku fizycznego, a także rezygnacji z palenia tytoniu, picia alkoholu. Alkohol sprzyja wystąpieniu powikłań, takich jak np. ostre zapalanie uchyłków.
Substancje pomocnicze
Maślan sodu – związek ten może być stosowany w przebiegu różnych chorób jelit, gdyż pomaga on łagodzić objawy ze strony przewodu pokarmowego. Maślan pobudza produkcję śluzu i wpływa na przyspieszenie regeneracji uszkodzonego nabłonka jelita grubego. Dobrą informacją jest to, iż omawiany związek może być stosowany długotrwale.
W łagodzeniu objawów choroby pomocne mogą być preparaty zawierające substancje takie jak: arabinogalaktan oraz laktoferyna. Arabinogalaktan, to cukier zwiększający ilość korzystnych dla zdrowia jelit mikroorganizmów. Laktoferyna jest przedmiotem zainteresowania wielu badaczy ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące (wspomaganie odporności organizmu).






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *