Lody sorbetowe
Doskonale orzeźwiają, jedynym składnikiem są tutaj dojrzałe i soczyste owoce. Warto mieć je w zamrażarce w upalne dni.
Ananasowe z nutką cytryny
Składniki:
- 1/2 dojrzałego ananasa
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Ananasa kroimy w plastry, wycinamy twardy środek i skórę. Resztę kroimy w kostkę i wrzucamy do wysokiego naczynia. Cytrynę dokładnie myjemy, przekrawamy i wyciskamy sok z połowy, dodajemy do naczynia z ananasem. Całość dokładnie blendujemy i przelewamy do foremek na lody. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Arbuzowo-truskawkowe
Składniki:
- 200g arbuza
- 200g truskawek
Arbuza kroimy w plastry, pozbawiamy pestek i skórki, miąższ kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i wrzucamy do naczynia z arbuzem. Całość blendujemy do połączenia i przelewamy do foremek. Dla ładnego efektu możemy dodać truskawkę pokrojoną w cienkie plasterki. Wstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Lody na bazie jogurtu
Lekkie i delikatne w smaku, kremowe dzięki dodatkowi śmietanki.
Śmietankowo-kakaowe
Składniki :
- 50g śmietanki kremówki 30%
- 200g jogurtu greckiego
- 3 łyżki syropu z agawy
- łyżeczka kakao
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę, ale nie musi być na sztywno, następnie dodajemy jogurt i syrop z agawy, mieszamy dokładnie. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy trzepaczką do połączenia.
Przygotowujemy foremki. Do każdej wlewamy po łyżce masy śmietankowej i kakaowej, na przemian, do momentu wypełnienia foremek. Następnie odstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Brzoskwiniowe
Składniki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 200g jogurtu greckiego
- 50g śmietanki kremówki
- miód lub syrop z agawy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W wysokim naczyniu lekko ubijamy kremówkę. Brzoskwinie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Do kremówki dodajemy pokrojone brzoskwinie, jogurt i miód według uznania. Całość blendujemy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy do foremek. Odstawiamy do zamrażarki na minimum kilka godzin.
Smacznego!