Szukaj

Sos pieczarkowy uniwersalny

Pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na świecie. Najczęściej spotykane to pieczarki białe oraz większe i ciemniejsze – odmiana portobello. Pieczarki białe najczęściej używane są do sporządzania zup, sosów, lub jako dodatek do zapiekanek czy pizzy. Odmiana portobello jest bardziej rozłożysta i nadaje się do zapiekania i nadziewania np. warzywami, mięsem czy kaszą. Pieczarki możemy spożywać […]

Naleśniki. Słodko i pysznie!

Naleśniki sprawdzą się o każdej porze dnia. Wybornie smakują po prostu z ulubionym dżemem, ale poniżej przedstawiamy kilka przepisów na naleśniki w wersji na słodko, w pysznym jesiennym wydaniu.   Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub […]

Szarlotka z budyniem

Składniki na kruche ciasto: 200g zimnego masła 1 jajko 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru kokosowego (może być również ksylitol lub zwykły cukier) 3 większe jabłka Składniki na budyń: 1 budyń waniliowy 2 szklanki mleka 2 łyżki ksylitolu lub zwykłego cukru Składniki na […]

Zawijane ciasto drożdżowe z powidłami

Zawijane ciasto drożdżowe w postaci strucli to tradycyjny wypiek, którego zapach unosi się w całym domu jeszcze długo po upieczeniu. Któż nie lubi usiąść z kawałkiem drożdżówki i kubkiem ulubionej herbaty gdy nadchodzą jesienne chłody? Pyszne śliwkowe nadzienie i chrupiąca, maślana kruszonka wspaniale się dopełniają.   Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 2 jajka 150ml […]

Rogaliki drożdżowe z czekośliwką

Przepis dość tradycyjny, bo któż nie pamięta puchatych rogalików oblanych lukrem, a w środku wypełnionych ulubionym nadzieniem np. jabłkami lub powidłami. Warto raz na jakiś czas poświęcić nieco czasu na przygotowanie tych słodkości, które tajemniczo znikają w ekspresowym tempie!   Składniki (około 30 sztuk niewielkich rogalików): 500g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 250ml mleka 50g […]

Owsianka na różne sposoby

Rozgrzewająca owsianka z kurkumą To idealna wersja na okres jesienno-zimowy. Nasyci i przyjemnie rozgrzeje dzięki dodatkowi kurkumy, w dodatku smakuje wybornie! Kurkuma wspomaga pracę mózgu, wzmacnia odporność, działa pozytywnie na nasz układ trawienny  oraz zapobiega chorobom nowotworowym. Połączenie kurkumy z niewielką ilością pieprzu wzmacnia jej działanie. Składniki (1 porcja): 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 […]

Hummus – wersja klasyczna i z dodatkami

Hummus to pasta na bazie ciecierzycy używana w kuchni arabskiej, którą możemy przyrządzać w najróżniejszych wersjach smakowych. Doskonale komponuje się z czarnuszką, suszonymi pomidorami czy papryką. Podajemy z pieczywem lub używamy jako dipu do świeżych warzyw pokrojonych w słupki. Polecamy drugą opcję, szczególnie gdy organizujemy spotkanie z przyjaciółmi.   Hummus – przepis podstawowy Składniki: 1/2 […]

Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

Brak pomysłu na obiad? Oto prosty przepis na proste, rodzinne danie, które nie wymaga zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Pulpeciki rozpływają się w ustach i zasmakują każdemu domownikowi. Szczególnie w towarzystwie sosu koperkowego i ulubionych warzyw.   Składniki: 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy […]