/* */

Sos pieczarkowy uniwersalny

Pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na świecie. Najczęściej spotykane to pieczarki białe oraz większe i ciemniejsze – odmiana portobello. Pieczarki białe najczęściej używane są do sporządzania zup, sosów, lub jako dodatek do zapiekanek czy pizzy. Odmiana portobello jest bardziej rozłożysta i nadaje się do zapiekania i nadziewania np. warzywami, mięsem czy kaszą. Pieczarki możemy spożywać w przeróżnych postaciach. Doskonale smakują na surowo do sałatek, ale też gotowane smażone czy pieczone.

Pieczarki to nie tylko walory smakowe, to także źródło witamin oraz przeciwutleniaczy. Są znakomitym źródłem witamin z grupy B, w szczególności witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B3 (niacyny), witaminy B5 (kwasu pantotenowego) oraz witaminy B12 niezwykle cennej dla naszej pamięci. Dzięki zawartości selenu, pieczarki wzmocnią naszą odporność. Te niepozorne grzyby to również cenne źródło kwasu foliowego oraz błonnika, który zadba o obniżenie poziomu złego cholesterolu.

Sos pieczarkowy to pyszna i niedroga propozycja. Przygotowuje się ekspresowo i smakuje wybornie nawet z kromką chleba.

Składniki (4 porcje):

  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150ml mleczka kokosowego lub śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • pieprz

opcjonalnie: łyżka mąki + niewielka ilość wody – do zagęszczenia

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Czosnek obieramy i drobno siekamy.

Pieczarki myjemy, osuszamy i ścieramy na dużych oczkach.

Posiekaną cebulę i czosnek delikatnie szklimy na oliwie, dodajemy starte pieczarki i podgrzewamy na średnim ogniu, do czasu aż puszczą sok i wyraźnie zmniejszą swoją objętość.

Następnie dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, podczas gotowania dodajemy łyżkę mąki pszennej lub ryżowej wymieszanej z niewielką ilością zimnej wody, po chwili gotowania sos powinien nabrać właściwej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Podajemy z makaronem, ziemniakami lub kromką ulubionego chleba.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *