Pomysły na wykorzystanie czerstwego chleba

Naturalny chleb np. na zakwasie po kilku dniach staje się czerstwy. Może nie zrobimy już z niego klasycznej kanapki, ale mamy kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie takiego pieczywa. Klasyczne grzanki Przydadzą się do zup kremów oraz sałatek, nie musimy od razu ich wykorzystywać, doskonale nadają się do przechowywania. Przygotowanie: Kromki kroimy w niewielką kostkę. […]
Kotleciki mielone z cukinią

Dzięki dodatkowi cukinii kotleciki nie są zbyt ciężkie, za to bardziej smaczne i soczyste. Danie doskonale komponuje się z ulubioną kaszą i warzywami, możemy też podać z młodymi ziemniakami i surówką. Składniki: 400g mięsa mielonego z indyka 100-150g cukinii 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku garść posiekanego koperku 1 małe jajko 2 łyżki bułki […]
Beza z kremem i owocami

Prezentuje się wspaniale, na zewnątrz zaskakuje chrupkością, a w środku kusi słodką pianką. Z sezonowymi owocami jest królową wszelkich letnich uroczystości. Składniki na bezę: 6 białek (lub 5 jeśli z dużych jaj) 3/4 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru płaska łyżka mąki ziemniacznej łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Składniki na krem: […]
Ocet z koprem włoskim, chili i szafranem – zrób go samodzielnie!

Ocet jest bywalcem kuchni zwłaszcza w okresie letnim, kiedy przygotowujemy domowe przetwory. W tym czasie warto wypróbować rozmaite kompozycje smakowe, dzięki którym nawet najprostsza potrawa stanie się wykwintnym daniem. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie octu z koprem włoskim, chili i szafranem. Poznaj sprawdzony przepis! Koper włoski, chili i szafran – skąd takie połączenie […]
Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć). Patelnie rozgrzewamy na średnim […]
Sernik na zimno z tofu

Wegańska wersja sernika na zimno. Aksamitny i orzeźwiający nutą cytryny. Idealny na lato! Składniki na daktylowy spód: 2 szklanki suszonych daktyli (możemy zastąpić rodzynkami) szklanka słonecznika Składniki na masę „serową” : 2 kostki tofu naturalnego 2 łyżki oleju kokosowego sok z 2 cytryn skórka otarta z 1/2 cytryny syrop z agawy lub […]
Domowe tortille

Domowe tortille wymagają tylko kilku składników, a z powodzeniem mogą zastąpić nam klasyczne kanapki. Mają wszechstronne zastosowanie, możemy nadziewać je farszem mięsnym lub warzywnym, możemy użyć świeżych warzyw takich jak sałata, awokado, pomidor, ogórek. W sezonie na świeże warzywa możemy eksperymentować do woli. Możemy również ułożyć na stole świeże warzywa pokrojone w paski, wędliny, ulubione […]
Lekki torcik kokosowy

Lekki torcik kokosowy to idealny letni deser, nie za słodki, z orzeźwiającym środkiem np. z soczystych truskawek. Gdy sezon na truskawki minie, możemy z powodzeniem użyć innych ulubionych owoców np. granatu, borówek, jagód czy też malin. To ciasto sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości lub zupełnie bez okazji. Zapewniamy, że to uczta dla podniebienia! Składniki […]