/* */

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – ciasto podstawowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z górką
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia.

Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć).

Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymy z drugiej strony około pół minuty. Odkładamy na talerz i smażymy kolejną porcję. Z tych proporcji powinno wyjść nam około 15/16 sztuk dość cienkich naleśników.

 

Naleśniki po meksykańsku

Składniki na farsz:

  • 300/400g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos:

  • puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa

 

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek  i mięso mielone. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso dobrze się zetnie. Do mięsa dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy oregano, solą i pieprzem wedle uznania i dusimy całość 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę i dusimy podgrzewamy jeszcze około 5 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem lub oliwą.

Przygotowane wcześniej naleśniki nadziewamy, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.

W międzyczasie przygotowujemy sos, którym polejemy naleśniki.

W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos się nieco zredukuje.

Gotowym sosem polewamy naleśniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Opcjonalnie wierzch możemy posypać tartym serem. Pieczemy 20 minut.

 

Smacznego!

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *