Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – ciasto podstawowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki z górką
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (może być gazowana)
- 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia.
Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć).
Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymy z drugiej strony około pół minuty. Odkładamy na talerz i smażymy kolejną porcję. Z tych proporcji powinno wyjść nam około 15/16 sztuk dość cienkich naleśników.
Naleśniki po meksykańsku
Składniki na farsz:
- 300/400g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
- puszka krojonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso mielone. Smażymy na średnim ogniu, aż mięso dobrze się zetnie. Do mięsa dodajemy passatę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy oregano, solą i pieprzem wedle uznania i dusimy całość 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną fasolkę i kukurydzę i dusimy podgrzewamy jeszcze około 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem lub oliwą.
Przygotowane wcześniej naleśniki nadziewamy, zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.
W międzyczasie przygotowujemy sos, którym polejemy naleśniki.
W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki, oraz przyprawy. Dusimy kilka minut, aż sos się nieco zredukuje.
Gotowym sosem polewamy naleśniki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Opcjonalnie wierzch możemy posypać tartym serem. Pieczemy 20 minut.
Smacznego!
Powiązane artykuły

Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia,Czytaj dalej

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym
To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej