/* */

Beza z kremem i owocami

Prezentuje się wspaniale, na zewnątrz zaskakuje chrupkością, a w środku kusi słodką pianką.

Z sezonowymi owocami jest królową wszelkich letnich uroczystości.

 

Składniki na bezę:

  • 6 białek (lub 5 jeśli z dużych jaj)
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub drobnego cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniacznej
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 250g mascarpone (schłodzone)
  • 125ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
  • łyżka ksylitolu lub cukru
  • szczypta wanilii

+ dodatkowo ulubione owoce na wierzch np. truskawki, maliny, borówki lub mieszanka różnych

 

Przygotowanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Jeśli przygotowujemy bezę na ksylitolu, powinniśmy zrobić ją dzień wcześniej, gdyż dopiero po nocy w piekarniku będzie krucha na zewnątrz jak klasyczna beza z cukrem.

Piekarnik nagrzewamy do 170’C.

Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Żółtka wykorzystujemy do innego wypieku.

Białka przekładamy do miski, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, łyżka po łyżce, wciąż ubijając. Po każdej dodanej łyżce ubijamy dokładnie by cukier się rozpuścił.

Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze kilka minut, piana powinna być błyszcząca i bardzo gęsta. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Miksujemy tylko chwilę, aby składniki się połączyły.

Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, ołówkiem rysujemy na nim okrąg np. przy pomocy talerza. Arkusz układamy na blaszce od piekarnika i szpatułką równomiernie nakładamy masę. Po nałożeniu całości szpatułką delikatnie „podnosimy” boki ku górze.

Bezę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130’C i pieczemy/suszymy przez 100 minut.  Podczas pieczenia obserwujemy, jeśli beza zbyt szybko się rumieni należy zmniejszyć nieco temperaturę, minimum o 10’C.

 

Przygotowanie kremu:

Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier i wanilię. Wszystko ubijamy kilka minut, do uzyskania sztywnej masy. Gotowy krem przekładamy na przesuszoną bezę i równomiernie rozprowadzamy.

Na wierzch układamy wybrane owoce.

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *