Szukaj

Spaghetti carbonara z cukinią

Dziś serwujemy nieco odmienione, włoskie danie makaronowe. Spaghetti carbonara to jedno z najpopularniejszych włoskich  potraw. To prosty i pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna wersja zawiera długi makaron, boczek, kremowy sos na bazie jajek oraz twardy sery typu parmezan i pecorino. My wzbogaciliśmy danie o dodatek cukinii, dzięki czemu zyskuje ono nieco więcej […]

Krem z zielonych szparagów

Sezon na szparagi jest krótki, nie zapomnijmy go wykorzystać! Szparagi to niskokaloryczne, warzywa o niesamowitych walorach smakowych. Dzięki temu, że są lekkostrawne nie obciążają wątroby. Najczęściej spotykanymi u nas odmianami są szparagi białe oraz zielone. Szparagi białe rosną pod ziemią, mają delikatny smak, a przed ugotowaniem należy je obrać. Szparagi zielone wyrastają ponad ziemię i […]

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Gdy zakwas mamy już gotowy, pora na wypieczenie pierwszego bochenka! Najprostsza wersja chleba na zakwasie. W prostocie tkwi pełnia smaku. Potrzeba tak niewiele, by uzyskać tak wspaniały efekt! Miękki miąższ i chrupiąca skórka. Do pełni szczęścia wystarczy tylko dodatek dobrego masła.   Składniki: 150g aktywnego zakwasu żytniego 250g wody 400g mąki pszennej łyżeczka soli   […]

Zakwas żytni

Może to pora na nastawienie pierwszego zakwasu na chleb? I otwarcie małej, domowej piekarni? Co może się równać z zapachem świeżo upieczonego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką? Zakwas powstaje poprzez połączenie mąki i wody, w trakcie fermentacji wytwarzają się dzikie drożdże, dzięki którym urośnie nam piękny, pyszny bochenek.   Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista przegotowana […]

Tradycyjne pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe, zwane inaczej pampuchy, to tradycyjne danie kuchni polskiej. To rodzaj bułek przygotowywanych na parze. Są niezwykle miękkie i puszyste. Podajemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji na słodko możemy wykorzystać np. śmietanę oraz sos owocowy. Bardzo dobrze komponują się w towarzystwie mięsa z sosem np. grzybowym lub myśliwskim. U […]

Hamburgery z indyka z domowymi bułkami

Soczyste burgery z indyka w towarzystwie własnoręcznie upieczonych bułek i ulubionych dodatków.   Składniki na burgery (4 porcje): 400g mięsa mielonego z indyka 1 żółtko łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Składniki na bułki: 500g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka (może być również woda) 60g roztopionego […]

Makaron z kurczakiem, warzywami i olejem sezamowym

Olej sezamowy posiada wiele korzystnych dla nas właściwości. To zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i wspierają pracę naszego serca. Olej sezamowy to skarbnica nieocenionego cynku, który m.in. odpowiada za gęstość kości, elastyczność skóry oraz dobrą pamięć i koncentrację. Dzięki przeciwutleniaczom likwiduje wolne rodniki, […]

Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym

Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie.   Składniki na kruche ciasto: 100g zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej) […]