Zakwas żytni
Może to pora na nastawienie pierwszego zakwasu na chleb? I otwarcie małej, domowej piekarni? Co może się równać z zapachem świeżo upieczonego chleba na zakwasie z chrupiącą skórką? Zakwas powstaje poprzez połączenie mąki i wody, w trakcie fermentacji wytwarzają się dzikie drożdże, dzięki którym urośnie nam piękny, pyszny bochenek. Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista przegotowana […]
Tradycyjne pyzy drożdżowe
Pyzy drożdżowe, zwane inaczej pampuchy, to tradycyjne danie kuchni polskiej. To rodzaj bułek przygotowywanych na parze. Są niezwykle miękkie i puszyste. Podajemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji na słodko możemy wykorzystać np. śmietanę oraz sos owocowy. Bardzo dobrze komponują się w towarzystwie mięsa z sosem np. grzybowym lub myśliwskim. U […]
Hamburgery z indyka z domowymi bułkami
Soczyste burgery z indyka w towarzystwie własnoręcznie upieczonych bułek i ulubionych dodatków. Składniki na burgery (4 porcje): 400g mięsa mielonego z indyka 1 żółtko łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Składniki na bułki: 500g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka (może być również woda) 60g roztopionego […]
Makaron z kurczakiem, warzywami i olejem sezamowym
Olej sezamowy posiada wiele korzystnych dla nas właściwości. To zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i wspierają pracę naszego serca. Olej sezamowy to skarbnica nieocenionego cynku, który m.in. odpowiada za gęstość kości, elastyczność skóry oraz dobrą pamięć i koncentrację. Dzięki przeciwutleniaczom likwiduje wolne rodniki, […]
Tarta bananowa z mascarpone i karmelem daktylowym
Postanowiliśmy stworzyć nieco odchudzoną wersję znanego ciasta banoffee pie, które zawiera w sobie sporo cukru pod postacią masy kajmakowej. W tej wersji masę kajmakową zamieniliśmy na karmel z daktyli, który z bananami i mascarpone komponuje się idealnie. Składniki na kruche ciasto: 100g zimnego masła 1 żółtko 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (lub zwykłej pszennej) […]
Jagielnik kokosowy a’la bounty
Zdrowe ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Kasza jaglana niezmiennie zaskakuje swoją uniwersalnością, możemy do woli tworzyć z niej zdrowe słodkości. Bez wyrzutów sumienia. Składniki na masę jaglaną: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc) 1,5 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki miodu/syropu klonowego lub ksylitolu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka […]
Szarlotka sypana
Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami. Składniki: 1,5kg jabłek 1 […]
Lasagne bolognese
Nieco odchudzona i szybsza wersja popularnego dania. Zamiast mięsa wołowego użyliśmy chudszego mięsa z indyka. Składniki (4-6 porcji): 8-12 płatów makaronu lasagne 400g mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g pomidorów z puszki 500g przecieru pomidorowego lub passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 150g sera mozzarella lub parmezanu łyżeczka […]