Szukaj

Hamburgery z indyka z domowymi bułkami

hamburgery z indyka z domowymi bułkami

Soczyste burgery z indyka w towarzystwie własnoręcznie upieczonych bułek i ulubionych dodatków.

 

Składniki na burgery (4 porcje):

  • 400g mięsa mielonego z indyka
  • 1 żółtko
  • łyżka kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Składniki na bułki:

  • 500g mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka (może być również woda)
  • 60g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • ser żółty
  • sałata
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ogórek kiszony
  • ketchup, musztarda, majonez (wedle upodobań)

 

Przygotowanie bułek:

Mleko z wodą przelewamy do rondelka i lekko podgrzewamy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę z mlekiem. Całość mieszamy i dodajemy ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, około 5-10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości, na około godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na  równe części i formujemy bułki, powinno wyjść 5 dużych bułek. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia.

Piekarnik nastawiamy na 180’C z opcją grzania góra-dół.

Wyrośnięte bułki możemy posmarować żółtkiem rozbełtanym z kilkoma łyżkami mleka i posypać np. czarnuszką lub sezamem. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż będą ładnie zarumienione.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.

Przygotowanie burgerów z indyka:

Mięso mielone przekładamy do miski, chwilę wyrabiamy, dodajemy żółtko, kaszę mannę i przyprawy. Wyrabiamy i formujemy 4 burgery.

Patelnię rozgrzewamy z 2 łyżkami oleju. Burgery smażymy na średnim ogniu około 4 minuty z każdej strony (czas może się skrócić lub wydłużyć, w zależności od grubości burgerów).

Jeszcze ciepłe bułki rozcinamy, dodajemy plaster sera, sałatę, układamy mięso, ogórka i pomidora oraz nieco ketchupu lub innego wybranego sosu.

Zajadamy póki gorące!

Smacznego!