Sernikobrownie z malinami
Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin. Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek. Składniki na masę serową: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 80ml śmietanki 30% 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki […]
Lasagne z brokułami i szpinakiem
Składniki: około 8-12 płatów makaronu lasagne 200g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki serka śmietankowego 150g sera mozzarella sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. kokosowe) szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku […]
Buraczane ciasto czekoladowe
Buraki to niepozorne warzywa z których możemy wyczarować naprawdę wiele zdrowych smakowitości. Wszyscy znamy je jako dodatek do obiadu lub w postaci barszczu, ale burak doskonale odnajduje się również w koktajlach czy też w słodkich wypiekach. Burak to warzywo niskokaloryczne, poza tym pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego dzięki zawartości witaminy B1. Ponadto buraki wpływają […]
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z nutą cytryny
To błyskawiczne, wilgotne ciasto, które najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale to żaden problem, ponieważ znika ekspresowym tempie. Mąka kukurydziana znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, nie tylko tam gdzie z konieczności unika się glutenu. Z mąki kukurydzianej z powodzeniem upieczemy niejedno ciasto, ale także zagęścimy nią sos czy zrobimy z niej kukurydziane naleśniki, tortille czy […]
Babeczki z czerwonej fasoli
Fasola czerwona to nie tylko jeden z głównych składników popularnego dania chilli con carne. Jak się okazuje, może mieć także wszechstronne zastosowanie w kuchni, znajdziemy ją nawet w deserach! Te babeczki są ekspresowe, jeśli użyjemy fasoli z puszki. Do ich wykonania nie potrzebujemy ani grama mąki, a mimo to wychodzą puszyste i niezwykle wilgotne! Fasola […]
Bakłażan faszerowany
Niezwykle pyszne i efektowne danie warzywne. By je przygotować potrzeba niewiele składników, a efekt zadowoli każdego. Danie nadaje się na pożywny obiad lub kolację. Bakłażan jest niskokaloryczny, w większości składa się z wody. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przemianę materii. Jest również dobrym źródłem błonnika. Składniki (2 […]
Pieczone jabłka w kilku pysznych odsłonach
Pieczone jabłka to deser, a zarazem porcja zdrowia w jednym. Dodatkowo możemy urozmaicić nieco ich smak, wzbogacając je pysznymi dodatkami, jak orzechy, rodzynki, miód czy gorzka czekolada. Jabłka z miodem i cynamonem Składniki: 4 jabłka 4 łyżeczki miodu garść rodzynek garść orzechów włoskich 3/4 szklanki wrzątku Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 190’C (opcja góra-dół) Rodzynki […]
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje. Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie. Składniki na ciasto: 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne) 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 300g mielonych migdałów łyżeczka proszku do pieczenia Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao kilka […]