Szukaj

Jagielnik kokosowy a’la bounty

Zdrowe ciasto, do którego przygotowania nie potrzebujemy piekarnika. Kasza jaglana niezmiennie zaskakuje swoją uniwersalnością, możemy do woli tworzyć z niej zdrowe słodkości. Bez wyrzutów sumienia.   Składniki na masę jaglaną: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc) 1,5 szklanki mleka kokosowego 4 łyżki miodu/syropu klonowego lub ksylitolu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka […]

Szarlotka sypana

Prosty przepis na pyszne ciasto bez wyrabiania. Przypadnie do gustu każdemu, kto lubi nieskomplikowane ciasta pełne owoców, z niewielkiej ilości składników. Dwie warstwy słodkich jabłek otulone delikatnym ciastem, a na wierzchu chrupiąca, maślana skorupka. To ciasto uzależnia! Z powodzeniem możemy eksperymentować także z innymi owocami, np. gruszkami, śliwkami czy truskawkami.   Składniki: 1,5kg jabłek 1 […]

Lasagne bolognese

Nieco odchudzona i szybsza wersja popularnego dania. Zamiast mięsa wołowego użyliśmy chudszego mięsa z indyka.   Składniki (4-6 porcji): 8-12 płatów makaronu lasagne 400g mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g pomidorów z puszki 500g przecieru pomidorowego lub passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 150g sera mozzarella lub parmezanu łyżeczka […]

Sernikobrownie z malinami

Połączenie smaku klasycznego brownie z warstwą serową stanowi idealne połączenie. Całość zwieńczona kwaskowatym smakiem malin. Możemy również użyć innych owoców sezonowych np. wiśni, czereśni czy truskawek.   Składniki na masę serową: 250g twarogu półtłustego lub tłustego 80ml śmietanki 30% 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru) 1 jajko 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki […]

Lasagne z brokułami i szpinakiem

Składniki: około 8-12 płatów makaronu lasagne 200g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki serka śmietankowego 150g sera mozzarella sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. kokosowe) szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku […]

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraki to niepozorne warzywa z których możemy wyczarować naprawdę wiele zdrowych smakowitości. Wszyscy znamy je jako dodatek do obiadu lub w postaci barszczu, ale burak doskonale odnajduje się również w koktajlach czy też w słodkich wypiekach. Burak to warzywo niskokaloryczne, poza tym pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego dzięki zawartości witaminy B1. Ponadto buraki wpływają […]

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z nutą cytryny

To błyskawiczne, wilgotne ciasto, które najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale to żaden problem, ponieważ znika ekspresowym tempie. Mąka kukurydziana znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, nie tylko tam gdzie z konieczności unika się glutenu. Z mąki kukurydzianej z powodzeniem upieczemy niejedno ciasto, ale także zagęścimy nią sos czy zrobimy z niej kukurydziane naleśniki, tortille czy […]

Babeczki z czerwonej fasoli

Fasola czerwona to nie tylko jeden z głównych składników popularnego dania chilli con carne. Jak się okazuje, może mieć także wszechstronne zastosowanie w kuchni, znajdziemy ją nawet w deserach! Te babeczki są ekspresowe, jeśli użyjemy fasoli z puszki. Do ich wykonania nie potrzebujemy ani grama mąki, a mimo to wychodzą puszyste i niezwykle wilgotne! Fasola […]