Szukaj

Zupa pieczarkowa z warzywami i makaronem

Prosta w przygotowaniu zupa jednogarnkowa ze zdrową porcją warzyw. Zimą częściej sięgamy po proste, a zarazem pożywne dania. Pomysłów na dania jednogarnkowe nigdy za wiele, sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przyjemnie rozgrzewają, co jest dodatkowym atutem o tej porze roku. Pieczarki są niedrogim składnikiem, dostępnym przez cały rok. Warto docenić ich […]

Pieczona papryka faszerowana

To niezbyt skomplikowane danie, a prezentuje się wspaniale! Kto jeszcze nie próbował, niech prędko nadrobi zaległości. To idealna propozycja na wieczór z przyjaciółmi lub kolację dla dwojga. Papryka to bogactwo witaminy C (zawiera jej więcej niż np. cytryna, co najmniej czterokrotnie!), witamin z grupy B, a także potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Ponadto to źródło […]

Curry z ciecierzycą

Curry z ciecierzycą wzbogacone mlekiem kokosowym to przyjemnie rozgrzewające danie wegańskie. Pełnowartościowa propozycja pełna białka i aromatycznych przypraw. Curry to znana potrawa kuchni indyjskiej, wzbogacona takimi przyprawami jak: kurkuma, kozieradka, kolendra, kmin rzymski, cynamon i goździki. Dla wygody, na sklepowych półkach mamy mnóstwo gotowych mieszanek przypraw curry. Jeśli nie przepadamy za ciecierzycą lub nie zależy […]

Sos pieczarkowy uniwersalny

Pieczarki są najczęściej uprawianymi grzybami na świecie. Najczęściej spotykane to pieczarki białe oraz większe i ciemniejsze – odmiana portobello. Pieczarki białe najczęściej używane są do sporządzania zup, sosów, lub jako dodatek do zapiekanek czy pizzy. Odmiana portobello jest bardziej rozłożysta i nadaje się do zapiekania i nadziewania np. warzywami, mięsem czy kaszą. Pieczarki możemy spożywać […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

    Składniki na farsz: 500g kiszonej kapusty cebula marchewka 200g pieczarek sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto pierogowe: 300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 125ml wrzącej wody 1 jajko 20g masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Kapustę płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą (tak, aby woda przykryła kapustę) i gotujemy na małym ogniu […]

Kremowe risotto z dynią

Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest dość prosta w przygotowaniu, a efekt powalający. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy specjalnej odmiany ryżu – arborio, czyli ryżu krótkoziarnistego, o owalnym kształcie, który po ugotowaniu w środku powinien być al dente, a na zewnątrz miękki i kremowy. Gotowe risotto jest niezwykle kremowe i pełne smaku. Dodatek wina […]

Pulpety z sosem orientalnym

Bardzo aromatyczne danie, od którego trudno się oderwać. Aksamitny sos na bazie mleczka kokosowego z nutą orientalnych przypraw, takich jak kurkuma i curry zachwyca smakiem! Mleczko kokosowe to popularny dodatek do potraw w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się je z miąższu kokosa oraz wody. Kupując mleczko kokosowe, wybierajmy te z najlepszym składem, najlepiej aby miało jak […]

Gulasz z indyka z kaszą bulgur

Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz idealnie komponuje się z delikatną kaszą bulgur. Kasza bulgur to kasza pszeniczna o dużej zawartości błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. To również źródło potasu, wapnia, magnezu i sodu. Wszystkie te składniki mineralne odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ta delikatna kasza doskonale komponuje się z daniami […]