Szukaj

Tradycyjne pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe, zwane inaczej pampuchy, to tradycyjne danie kuchni polskiej. To rodzaj bułek przygotowywanych na parze. Są niezwykle miękkie i puszyste. Podajemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji na słodko możemy wykorzystać np. śmietanę oraz sos owocowy. Bardzo dobrze komponują się w towarzystwie mięsa z sosem np. grzybowym lub myśliwskim. U […]

Hamburgery z indyka z domowymi bułkami

Soczyste burgery z indyka w towarzystwie własnoręcznie upieczonych bułek i ulubionych dodatków.   Składniki na burgery (4 porcje): 400g mięsa mielonego z indyka 1 żółtko łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Składniki na bułki: 500g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka (może być również woda) 60g roztopionego […]

Makaron z kurczakiem, warzywami i olejem sezamowym

Olej sezamowy posiada wiele korzystnych dla nas właściwości. To zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i wspierają pracę naszego serca. Olej sezamowy to skarbnica nieocenionego cynku, który m.in. odpowiada za gęstość kości, elastyczność skóry oraz dobrą pamięć i koncentrację. Dzięki przeciwutleniaczom likwiduje wolne rodniki, […]

Lasagne bolognese

Nieco odchudzona i szybsza wersja popularnego dania. Zamiast mięsa wołowego użyliśmy chudszego mięsa z indyka.   Składniki (4-6 porcji): 8-12 płatów makaronu lasagne 400g mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka) 1 cebula 1 ząbek czosnku 400g pomidorów z puszki 500g przecieru pomidorowego lub passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 150g sera mozzarella lub parmezanu łyżeczka […]

Lasagne z brokułami i szpinakiem

Składniki: około 8-12 płatów makaronu lasagne 200g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 brokuł 2 łyżki serka śmietankowego 150g sera mozzarella sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. kokosowe) szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku […]

Orkiszowa tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Pełnoziarniste, kruche ciasto orkiszowe to zdrowsza alternatywa dla ciasta z jasnej mąki pszennej. Orkisz jest lepiej przyswajany przez nasz przewód pokarmowy oraz nie jest poddawany modyfikacjom genetycznym.   Składniki na spód: 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g zimnego masła 1 żółtko łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 250g świeżego szpinaku łyżka masła 4 […]

Zapiekanka makaronowa bardzo warzywna

Proste i pożywne danie który zadowoli całą rodzinę, ale i nada się znakomicie na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.   Składniki (4 porcje): 1 szklanka makaronu np. świderki lub penne 1 czerwona papryka puszka krojonych pomidorów 400g 1 średnia cukinia 1 mała cebula 2 ząbki czosnku opakowanie sera mozzarella 6 pieczarek sól pieprz łyżeczka oregano oliwa […]

Pieczone pierogi w kilku odsłonach.

Pyszne, mięciutkie ciasto z ulubionym farszem. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 140ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego i ostudzonego masła 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko do posmarowania wierzchu ziarenka czarnuszki do posypania wierzchu   Przygotowanie: Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz niewielką ilość wody. Mieszamy […]