obiad

 
 

Pulpeciki mięsno-jaglane w sosie pomidorowym

  Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej. Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości.   Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 jajko łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia pulpecików Dodatkowo: puszka rozdrobnionych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej garść świeżej bazylii   Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody) KaszęCzytaj dalej


Rozgrzewający krem ziemniaczany z grzankami

Rozgrzewająca zupa krem powinna towarzyszyć nam szczególnie o tej porze roku. Zupa ziemniaczana jest sycąca i dobra zarówno na obiad, jak i na kolację. A jeśli ktoś lubi wytrawne śniadania to i o poranku sprawdzi się doskonale.   Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki por 1/4 selera 2 pietruszki 1/2 cebuli liść kapusty (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu (opcjonalnie) słodka papryka w proszku sól i pieprz grzanki z czerstwego chleba   Przygotowanie: PrzygotowujemyCzytaj dalej


Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Jesień. Początek sezonu dyniowego. Najlepszy czas na przyrządzenie zapasu pysznego puree i zupy w przeróżnych odsłonach. Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy odkrywać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. A mleczna zupa dyniowa to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. U nas to obowiązkowa pozycja śniadaniowa na przywitanie tej pięknej pory roku.  Dzięki słodkości dyni, zupa nie potrzebuje już ani grama cukru, jest pyszna sama w sobie!     Składniki na zupę krem: 1 szklanka puree dyniowego* 3 szklanki mleka szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukierCzytaj dalej


Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć). Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymyCzytaj dalej


Kopytka

Kopytka to rodzaj klusek, przygotowanych z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Możemy z powodzeniem użyć ziemniaków pozostałych z obiadu, nawet z poprzedniego dnia. Są delikatne i sycące, a wystarczy tylko kilka składników. Kopytka możemy podawać okraszone cebulką i boczkiem, w towarzystwie gotowanych warzyw np. marchewki, ale wspaniale smakują również z ulubionym sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym, mogą być także dodatkiem do mięsnego gulaszu.   Składniki (2-3 porcje): 1/2 kg ziemniaków 1 małe jajko 1/2 – 1 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: cebula 150g boczku np. w plastrach kilka marchewek  Czytaj dalej


Tradycyjne pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe, zwane inaczej pampuchy, to tradycyjne danie kuchni polskiej. To rodzaj bułek przygotowywanych na parze. Są niezwykle miękkie i puszyste. Podajemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji na słodko możemy wykorzystać np. śmietanę oraz sos owocowy. Bardzo dobrze komponują się w towarzystwie mięsa z sosem np. grzybowym lub myśliwskim. U nas dziś wersja z  klasycznym sosem pieczarkowym.   Składniki (około 7-8 sztuk): 300g mąki pszennej 1 jajko 50g masła 25g drożdży 1/2 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne) szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru  Czytaj dalej


Hamburgery z indyka z domowymi bułkami

Soczyste burgery z indyka w towarzystwie własnoręcznie upieczonych bułek i ulubionych dodatków.   Składniki na burgery (4 porcje): 400g mięsa mielonego z indyka 1 żółtko łyżka kaszy manny 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Składniki na bułki: 500g mąki pszennej 25g drożdży 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka (może być również woda) 60g roztopionego i wystudzonego masła 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Dodatki: ser żółty sałata pomidor czerwona cebula ogórek kiszony ketchup, musztarda, majonez (wedle upodobań)   Przygotowanie bułek: Mleko z wodą przelewamy do rondelka i lekko podgrzewamy.Czytaj dalej


Makaron z kurczakiem, warzywami i olejem sezamowym

Olej sezamowy posiada wiele korzystnych dla nas właściwości. To zdrowy tłuszcz, bogaty w kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz jednonienasycone, które pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi i wspierają pracę naszego serca. Olej sezamowy to skarbnica nieocenionego cynku, który m.in. odpowiada za gęstość kości, elastyczność skóry oraz dobrą pamięć i koncentrację. Dzięki przeciwutleniaczom likwiduje wolne rodniki, przeciwdziałając chorobom Alzheimera, Parkinsona oraz nowotworów. Olej sezamowy tłoczony na zimno posiada niską temperaturę dymienia, dlatego możemy używać go do potraw na zimno lub polewać nim ciepłe dania już na talerzu. Wspaniale komponuje się zCzytaj dalej