obiad
Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym

To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Składniki: podwójny filet z kurczaka łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 szklanki wody szklanka mleczka kokosowego (opcjonalnie śmietanki 30%) 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego pęczek świeżego koperku sól i pieprz mąka do obtoczenia 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo do podania: ryż, ziemniaki, kasza bulgur (wybór wedle upodobań) Przygotowanie: Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy wCzytaj dalej
Risotto z brokułami

Gdy na stole pojawia się risotto, nagle na twarzach domowników rodzą się uśmiechy. Bo kto przejdzie obojętnie obok tego wspaniałego aromatu i niezwykłej kremowości jaką charakteryzuje się ta potrawa? Składniki: 200g ryżu do risotto abrorio 1 duży brokuł 1 większa marchewka 1 cebula 100ml białego wina wytrwanego około 1l bulionu (mięsnego lub warzywnego) łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych lub 2 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w drobne paseczki. NaCzytaj dalej
Aromatyczne curry z dynią i ciecierzycą

Curry z dynią i ciecierzycą to rozgrzewające i pożywne danie, idealne na chłodne dni. To zestawienie prostych składników, z których wyczarować można niezwykle aromatyczną kompozycję. Składniki: szklanka ciecierzycy (namoczonej przez noc) szklanka puree dyniowego * 2 puszki krojonych pomidorów lub 700g passaty pomidorowej 2 łyżki oliwy 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub 2 łyżeczki startego świeżego ) 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu puszka mleczka kokosowego 400ml sok z cytryny lub limonki (ilość wg gustu) sól iCzytaj dalej
Pulpeciki mięsno-jaglane w sosie pomidorowym

Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej. Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości. Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 jajko łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia pulpecików Dodatkowo: puszka rozdrobnionych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej garść świeżej bazylii Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody) KaszęCzytaj dalej
Rozgrzewający krem ziemniaczany z grzankami

Rozgrzewająca zupa krem powinna towarzyszyć nam szczególnie o tej porze roku. Zupa ziemniaczana jest sycąca i dobra zarówno na obiad, jak i na kolację. A jeśli ktoś lubi wytrawne śniadania to i o poranku sprawdzi się doskonale. Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki por 1/4 selera 2 pietruszki 1/2 cebuli liść kapusty (opcjonalnie) 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu (opcjonalnie) słodka papryka w proszku sól i pieprz grzanki z czerstwego chleba Przygotowanie: PrzygotowujemyCzytaj dalej
Zupa dyniowa z lanymi kluskami

Jesień. Początek sezonu dyniowego. Najlepszy czas na przyrządzenie zapasu pysznego puree i zupy w przeróżnych odsłonach. Dynia to wspaniałe warzywo, które możemy odkrywać zarówno w słodkich, jak i pikantnych potrawach. A mleczna zupa dyniowa to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. U nas to obowiązkowa pozycja śniadaniowa na przywitanie tej pięknej pory roku. Dzięki słodkości dyni, zupa nie potrzebuje już ani grama cukru, jest pyszna sama w sobie! Składniki na zupę krem: 1 szklanka puree dyniowego* 3 szklanki mleka szczypta sproszkowanej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukierCzytaj dalej
Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki – ciasto podstawowe Składniki: 1 szklanka mąki z górką 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 4 łyżki oleju lub roztopionego i przestudzonego masła Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do połączenia. Odstawiamy ciasto na 15 minut by odpoczęło (jeśli się spieszysz, możesz to pominąć). Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu. Mieszamy ciasto i chochelką nakładamy porcję by pokryła powierzchnie patelni, im cieńsza warstwa tym lepiej. Po niecałej minucie naleśnik powinien być gotowy do obrócenia (można sprawdzić, podważając lekko łopatką od spodu). Obracamy i smażymyCzytaj dalej
Kopytka

Kopytka to rodzaj klusek, przygotowanych z ugotowanych wcześniej ziemniaków. Możemy z powodzeniem użyć ziemniaków pozostałych z obiadu, nawet z poprzedniego dnia. Są delikatne i sycące, a wystarczy tylko kilka składników. Kopytka możemy podawać okraszone cebulką i boczkiem, w towarzystwie gotowanych warzyw np. marchewki, ale wspaniale smakują również z ulubionym sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym, mogą być także dodatkiem do mięsnego gulaszu. Składniki (2-3 porcje): 1/2 kg ziemniaków 1 małe jajko 1/2 – 1 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli pieprz Dodatkowo: cebula 150g boczku np. w plastrach kilka marchewek Czytaj dalej