Szukaj

Zupa pieczarkowa z warzywami i makaronem

zupa pieczarkowa z warzywami i makaronem

Prosta w przygotowaniu zupa jednogarnkowa ze zdrową porcją warzyw.

Zimą częściej sięgamy po proste, a zarazem pożywne dania.

Pomysłów na dania jednogarnkowe nigdy za wiele, sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Przyjemnie rozgrzewają, co jest dodatkowym atutem o tej porze roku.

Pieczarki są niedrogim składnikiem, dostępnym przez cały rok. Warto docenić ich walory smakowe, gdyż znajdują zastosowanie w wielu daniach. Dają nam duże kulinarne pole do popisów, gdyż są idealne do sosów, zup, zapiekanek, a także na surowo w sałatkach.

Dodatkowo to źródło witamin i przeciwutleniaczy, dlatego tym bardziej warto po nie sięgać.

 

Składniki (4 porcje):

  • 250g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • duża szczypta tymianku
  • makaron nitki/spaghetti lub inny ulubiony
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cieńsze plastry lub ścieramy na tarce.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

W  większym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy aby się zeszkliła.

Następnie dodajemy starte pieczarki i dusimy do momentu, aż odparują całą wodę.

Po tym czasie dodajemy suchy makaron, startą marchewkę oraz pokrojone ziemniaki, całość zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw, zwykle zajmuje to około 20 minut.  W międzyczasie zupę doprawiamy tymiankiem, oraz solą i pieprzem, w ilości wedle uznania.

Na koniec zupę zabielamy śmietaną, uprzednio zahartowaną. W tym celu w kubeczku mieszamy dokładnie 2 łyżki śmietany z niewielką ilością gorącej zupy i przelewamy do garnka, od razu dokładnie mieszamy i gotowe.

Gotową zupę przelewamy do miseczek i posypujemy świeżą natką pietruszki.

Smacznego!