Szukaj

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem to proste i niekosztowne danie. Wystarczy zetrzeć na tarce ziemniaki, dodać jajka, trochę mąki, sody oczyszczonej i przyprawy oraz wędzony lub podsmażony boczek. Babkę ziemniaczaną można podawać z kwaśną śmietaną.

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
1 jajko
15 dag boczku
olej
bułka tarta
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przecieramy przez praskę (ziemniaki mają być sypkie). Dodajemy żółtko, przyprawy, podsmażony boczek i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Masę dokłądnie mieszamy, dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy. Formę od babki smarujemy tłuszczem z wytopionego boczku i posypujemy bułką tartą. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 35-40 minut, aż babka się zarumieni.