Ten chlebek owsiany na słodko daje nam spore pole do popisu. Dziś przedstawiamy go aż w trzech wersjach smakowych. Dyniowy, daktylowy oraz bananowy!
Ciasto robi się niebywale szybko, pasuje zarówno na śniadanie jak i na deser.
Chlebek owsiany dyniowy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka puree dyniowego
- 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
- 125g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- łyżeczka cynamonu
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Najlepiej mieć w zamrażarce zapas gotowego puree dyniowego.
Pamiętajmy aby składniki były w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).
W misce mieszamy jajka, puree dyniowe oraz płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut by płatki nieco zmiękły. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.
Chlebek owsiany daktylowy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka musu daktylowego
- 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
- 125g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Przepis na mus daktylowy jest prosty. Suszone daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut aby zmiękły. Następnie wodę odsączamy i blendujemy daktyle na mus.
Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).
W misce mieszamy jajka, mus daktylowy oraz płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut by płatki nieco zmiękły. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.
Chlebek owsiany bananowy
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 banany
- 2 łyżki mąki (może być pszenna lub w wersji bezglutenowej ryżowa)
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 jajka
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
- 125g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem.
Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).
W misce mieszamy jajka, rozgniecione banany oraz płatki owsiane i odstawiamy na 15 minut by płatki zmiękły. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy.
Pieczemy 45 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!