To doskonałe ciasto na specjalne okazje. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ale może również osłodzić nam jesienne popołudnie przy filiżance kawy.
Miodowe blaty przełożone pysznym kremem budyniowym, a na wierzchu chrupiąca warstwa miodowo-orzechowa.
Składniki na ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna)
- 100g masła
- 4 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 białko
- 1/2 szklanki cukru (możemy zamienić na ksylitol)
- 1 łyżeczka sody
Składniki na masę orzechową:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 100g masła
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę budyniową:
- 250ml mleka
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 50g masła
Przygotowanie:
Masa orzechowa.
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier oraz miód, dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto miodowe.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miód, jajko, białko, cukier oraz sodę, następnie wlewamy ostudzone masło i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy placki na kształt wybranej formy (my użyliśmy tortownicy o średnicy 26cm). Placki nakłuwamy widelcem, na jeden wykładamy masę orzechową.
Każdy placek pieczemy w 200’C (grzanie góra-dół) około 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa budyniowa
Odmierzamy 250ml mleka, odlewamy 1/2 szklanki, a resztę wlewamy do garnka wraz z cukrem i wstawiamy na mały ogień.
Do 1/2 szklanki mleka dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i mieszamy dokładnie o uzyskania jednolitej masy.
Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gdy uzyskamy konsystencję gęstego budyniu, masę odstawiamy i dodajemy masło. Mieszamy do połączenia. Gorący krem przelewamy na upieczony blat bez masy orzechowej i przykrywamy drugim blatem.
Ciasto zostawiamy do przestygnięcia, następnie odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego!