Szukaj

Ciasto miodowe z orzechami

Ciasto miodowe z orzechami

To doskonałe ciasto na specjalne okazje. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ale może również osłodzić nam jesienne popołudnie przy filiżance kawy.

Miodowe blaty przełożone pysznym kremem budyniowym, a na wierzchu chrupiąca warstwa miodowo-orzechowa.

 

Składniki na ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna)
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki cukru (możemy zamienić na ksylitol)
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na masę orzechową:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę budyniową:

  • 250ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50g masła

 

Przygotowanie:

Masa orzechowa.

W rondelku rozpuszczamy masło, cukier oraz miód, dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy. Masę odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto miodowe.

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy miód, jajko, białko, cukier oraz sodę, następnie wlewamy ostudzone masło i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wałkujemy placki na kształt wybranej formy (my użyliśmy tortownicy o średnicy 26cm). Placki nakłuwamy widelcem, na jeden wykładamy masę orzechową.

Każdy placek pieczemy w 200’C (grzanie góra-dół) około 15 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

Masa budyniowa

Odmierzamy 250ml mleka, odlewamy 1/2 szklanki, a resztę wlewamy do garnka wraz z cukrem i wstawiamy na mały ogień.

Do 1/2 szklanki mleka dodajemy żółtko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i mieszamy dokładnie o uzyskania jednolitej masy.

Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę cały czas mieszając, aby uniknąć powstania grudek. Gdy uzyskamy konsystencję gęstego budyniu, masę odstawiamy i dodajemy masło. Mieszamy do połączenia. Gorący krem przelewamy na upieczony blat bez masy orzechowej i przykrywamy drugim blatem.

Ciasto zostawiamy do przestygnięcia, następnie odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!