Szukaj

Cukier na dobranoc – co jeść, żeby zdrowo przespać noc?

Close up sugar cubes and cane in wooden spoon on the table

, Wraz z upływem lat maleje zapotrzebowanie na ilość snu, jednak nie na jego jakość. To właśnie w starszym wieku szczególnie ważny jest odpoczynek dla organizmu. Kolacja dla seniora powinna być bogata w produkty, które pozytywnie wpływają na spokojny sen.

Cukier powoduje nadwagę, niszczy zęby i osłabia układ odpornościowy. Nadmiar cukru w pokarmach zwiększa ryzyko cukrzycy i demencji starczej. Ogólnie przyjęła się zasada, że węglowodany w diecie mają głównie niekorzystne działanie. Czy słusznie? I tak i nie…

Skomplikowany organizm człowieka wymaga urozmaiconej diety. Nie bez powodu nasze ciało wysyła sygnały skłaniające do sięgnięcia po porcję słodkości. Chęć na węglowodanowy przysmak jest naturalną reakcją organizmu, która ma na celu ochronę przed głodem – świetnie sprawdzało się to w czasach prehistorycznych, gdzie pierwotny człowiek instynktownie szukał pożywienia – dzisiaj niekoniecznie. A wszystko z powodu ,,sztucznych” cukrów obecnych praktycznie w każdym posiłku. Grunt to umiar i odpowiednie rozpoznanie potrzeb organizmu.

Słodycze cukrom nie równe

Pochodne węglowodanów, obecne m.in. w słodyczach, powodują wydzielanie insuliny potrzebnej do trawienia cukrów oraz endorfin – hormonów potęgujących pozytywne emocje. Duża dawka cukru jest jednak szybko trawiona przez organizm, który pozostaje z nadmiarem insuliny, co ma wyłącznie negatywne skutki dla ciała w postaci rozdrażnienia i uczucia przeciążenia. Inaczej jest z naturalnymi cukrami. Węglowodany pochodzące ze zdrowego pożywienia są wolno trawione przez organizm, nie obciążają go. Jeśli chcemy spokojnie przespać noc powinniśmy na kolację wybierać posiłki bogate w naturalne cukry. Dlaczego? Otóż cukry ułatwiają wchłanianie hormonu korzystnie wpływającego na układ nerwowy – tryptofanu. Hormon ten zwiększa wydzielanie serotoniny, nazywanej hormonem szczęścia. Serotonina z kolei ułatwia pozytywne wyciszenie organizmu przed snem i poprawia samopoczucie. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że pochodną tryptofanu jest melatonina, która odpowiada za normowanie trybu dobowego (snu i czuwania) – dzięki niej ciało wie kiedy spać.

Produkty bogate w tryptofan i zdrowe cukry

Tryptofan jest aminokwasem egzogennym, czyli nie wytwarzanym przez organizm. Dlatego tak ważne jest dostarczanie go wraz z posiłkiem. W duecie ze zdrowymi węglowodanami tworzy pakiet korzyści dla ciała.

Produkty bogate w tryptofan to m.in.:

  • ser biały,
  • rośliny strączkowe (bób, fasola, groch),
  • chude mięso,
  • indyk,
  • ryby,
  • orzeszki ziemne,
  • daktyle,
  • figi.

Naturalne cukry znajdziemy w produktach takich jak:

  • owoce,
  • orzechy,
  • migdały,
  • pieczywo razowe i pełnoziarniste,
  • brązowy ryż,
  • kasze,
  • rośliny strączkowe.