Szukaj

Czarci pazur – co to za zioło?

Czarci pazur – co to za zioło

Czarci pazur, znany również pod nazwą ,,diabelski” jest ciekawą rośliną, która znajduje zastosowanie jako składnik wielu suplementów diety. Skąd wzięła się ta nazwa i jakie właściwości wykazuje diabelski pazur?

Prawidłowa nazwa czarciego pazura to hakorośl rozesłana  (Harpagophytum procumbens). Nazwa diabelski bądź czarci pochodzi od charakterystycznego wyglądu owoców tej rośliny, które posiadają haczykowate wypustki nieco przypominające właśnie pazury.

Roślina rośnie jedynie w krajach o ciepłym klimacie, głównie afrykańskich, choć można ją spotkać również w Australii. Swoją nazwę roślina zawdzięcza owocom, a ponadto posiada pokaźne kwiaty, jednak jej właściwości lecznicze znajdują się głównie w korzeniu.

Korzeń czarciego pazura po wcześniejszym wysuszeniu i sproszkowaniu wchodzi w skład wielu suplementów, zarówno w postaci tabletek i kapsułek doustnych, jak i maści, czy wyciągów płynnych.

Diabelski pazur w tabletkach i maściach – właściwości

Hakorośl rozesłana jest bogatym źródłem wielu związków korzystnie wpływających w przypadku wielu dolegliwości, głównie żołądkowych oraz narządu ruchu. Czarci pazur zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając tym samym trawienie. Ponadto działa żółciopędnie oraz oczyszczająco. Jest bogatym źródłem antyoksydantów korzystnie wpływających na ogólny stan zdrowia.

Jednak do najczęściej wykorzystywanych właściwości tej rośliny należy działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Właśnie ze względu na to hakorośl jest częstym składnikiem maści stosowanych w przypadku chorób wynikających ze stanów zapalnych, takich jak np.:

  • bóle artretyczne;
  • stany zapalne ścięgien i wiązadeł;
  • kontuzje;
  • nerwobóle;
  • rwa kulszowa;
  • wysiękowe zapalenia uszu;
  • zmiany skórne z towarzyszącymi krostkami zapalnymi.

 

Czarci pazur zawiera m.in.:

  • glikozydy irydoidowe – odpowiedzialne za większość właściwości rośliny;
  • harpagozyd;
  • trójterpeny: kwas oleanolowy, ursolowy, kwas acetylo-oleanolowy;
  • kwasy fenolowe: kwas chlorogenowy, cynamonowy, kawowy;
  • flawonoidy: kwercetyna, kemferol, luteolina;
  • fitosterole;

 

Czarci pazur – przeciwwskazania

Choć roślina posiada szereg dobroczynnych właściwości, niestety nie każdy może ją stosować. Hakorośl zawiera spore ilości cukrów, dlatego nie mogą po nią sięgać diabetycy. Przeciwwskazaniem do stosowania diabelskiego pazura są również wrzody żołądka i dwunastnicy. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku osób stosujących jednocześnie leki nasercowe i należy w tym przypadku poradzić się lekarza. Hakorośl bowiem może nasilać działanie niektórych preparatów, a tym samym zwiększać ryzyko pojawienia się skutków ubocznych.