Szukaj

Ciasteczka serowe w dwóch wersjach

Ciasteczka serowe to zaskakujące smakołyki! Faktura ciasta do złudzenia przypomina ciasto francuskie. Ciasteczka po upieczeniu są delikatne i chrupiące, naprawdę ciężko się od nich oderwać! Możemy wycinać małe kształty ciastek, takie na „jeden kęs” lub zrobić wersje z plastrem jabłka, która także jest przepyszna. My wykonaliśmy obie wersje z podanych niżej proporcji. Gorąco polecamy ten […]

Pulpety z sosem orientalnym

Bardzo aromatyczne danie, od którego trudno się oderwać. Aksamitny sos na bazie mleczka kokosowego z nutą orientalnych przypraw, takich jak kurkuma i curry zachwyca smakiem! Mleczko kokosowe to popularny dodatek do potraw w kuchni azjatyckiej. Uzyskuje się je z miąższu kokosa oraz wody. Kupując mleczko kokosowe, wybierajmy te z najlepszym składem, najlepiej aby miało jak […]

Pestki, ziarna i nasiona. Jedzmy na zdrowie!

Siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Te maleńkie pestki i nasiona to kopalnia składników odżywczych, niezwykle cennych dla naszego organizmu. Są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Możemy dodawać je do wielu potraw, do sałatek, jogurtów, deserów, do wypieku chleba, ciastek czy batoników.   Siemię lniane wspomaga prace żołądka i układu trawiennego. Dzięki obecności witaminy B1 […]

Gulasz z indyka z kaszą bulgur

Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz idealnie komponuje się z delikatną kaszą bulgur. Kasza bulgur to kasza pszeniczna o dużej zawartości błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. To również źródło potasu, wapnia, magnezu i sodu. Wszystkie te składniki mineralne odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ta delikatna kasza doskonale komponuje się z daniami […]

Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.   Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na […]

Gofry na kilka sposobów

Gofry to nie tylko znany wszystkim smak z nadmorskiej budki, z dodatkiem bitej śmietany. Gofrownica to większe pole do popisu. Możemy w niej stworzyć także wytrawne dania, np. z ziemniaków lub cukinii.   Gofry z serkiem waniliowym Składniki: 150g serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka (krowie […]

Omlet na słodko i wytrawnie

Omlet to typowo śniadaniowe danie, ale możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dla tych, którzy wolą słodkie śniadanie polecamy puszysty omlet z mnóstwem owoców. A dla ceniących wytrawne smaki, podajemy przepis na omlet z warzywami, serem i szynką. Obok takiego śniadania nikt nie przejdzie obojętnie Jajka to skarbnica białka oraz witamin takich jak witamina […]

Kruche ciasto ze śliwkami

Doskonałe w swej prostocie. Połączenie kruchego ciasta i śliwek, to połączenie idealne! Nawet początkujący w pieczeniu nie będą mieli problemów z wykonaniem tego ciasta. Niewiele składników to kolejny atut tego pysznego wypieku. Tylko uwaga! Jego smak uzależnia! Możemy użyć małych śliwek węgierek lub wybrać inną odmianę. Najważniejsze, by śliwki były dojrzałe i pestka odchodziła bez […]