Szukaj

Gulasz z indyka z kaszą bulgur

Prosty i smaczny obiad dla całej rodziny. Gulasz idealnie komponuje się z delikatną kaszą bulgur. Kasza bulgur to kasza pszeniczna o dużej zawartości błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. To również źródło potasu, wapnia, magnezu i sodu. Wszystkie te składniki mineralne odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ta delikatna kasza doskonale komponuje się z daniami […]

Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł. Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.   Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru 100g masła 1 jajko Składniki na […]

Gofry na kilka sposobów

Gofry to nie tylko znany wszystkim smak z nadmorskiej budki, z dodatkiem bitej śmietany. Gofrownica to większe pole do popisu. Możemy w niej stworzyć także wytrawne dania, np. z ziemniaków lub cukinii.   Gofry z serkiem waniliowym Składniki: 150g serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100ml mleka (krowie […]

Omlet na słodko i wytrawnie

Omlet to typowo śniadaniowe danie, ale możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dla tych, którzy wolą słodkie śniadanie polecamy puszysty omlet z mnóstwem owoców. A dla ceniących wytrawne smaki, podajemy przepis na omlet z warzywami, serem i szynką. Obok takiego śniadania nikt nie przejdzie obojętnie Jajka to skarbnica białka oraz witamin takich jak witamina […]

Kruche ciasto ze śliwkami

Doskonałe w swej prostocie. Połączenie kruchego ciasta i śliwek, to połączenie idealne! Nawet początkujący w pieczeniu nie będą mieli problemów z wykonaniem tego ciasta. Niewiele składników to kolejny atut tego pysznego wypieku. Tylko uwaga! Jego smak uzależnia! Możemy użyć małych śliwek węgierek lub wybrać inną odmianę. Najważniejsze, by śliwki były dojrzałe i pestka odchodziła bez […]

Ciasto z cukinii

Wilgotne i niezwykle smaczne ciasto, trudno poprzestać na jednym kawałku! Zawiera w sobie tajemniczy składnik, którego goście zwykle nie mogą odgadnąć. A to dlatego, że nasza tajemnicza cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. To zatem idealna propozycja na przemycenie tego cennego warzywa w postaci deseru. Smak docenią zarówno dorośli jak i dzieci!   Składniki: jedna większa […]

Czekośliwka

Śliwki regulują trawienie i poprawiają apetyt. Zapobiegają zaparciom i dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Śliwki to bogactwo witamin. Zawierają sporą ilość witaminy C, znajdziemy w nich również witaminę A, E i witaminy z grupy B. To także źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Dlatego też, śliwki wpływają pozytywnie na nasz […]

Sos z pieczonych warzyw

Warzywa w wersji pieczonej zaskakują swoim smakiem i aromatem. Wybierzmy przepełnione smakiem lata, dojrzałe w słońcu pomidory, kształtnego bakłażana, delikatną cukinię oraz kruchą i soczystą paprykę. Do tego intensywną cebulę i czosnek, który po upieczeniu zamienia się w delikatną w smaku pastę. Tym warzywnym połączeniem uzyskamy przepyszny sos, idealnie nadający się na przetwory. Dzięki temu […]