Gofry na kilka sposobów

Gofry to nie tylko znany wszystkim smak z nadmorskiej budki, z dodatkiem bitej śmietany.

Gofrownica to większe pole do popisu. Możemy w niej stworzyć także wytrawne dania, np. z ziemniaków lub cukinii.

 

Gofry z serkiem waniliowym

Składniki:

  • 150g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml mleka (krowie lub roślinne)
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

Gofrownicę nagrzewamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki za pomocą miksera. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie.

Porcję ciasta wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy do zrumienienia (zwykle zajmuje to kilka minut). Z podanych proporcji wychodzi 6 sztuk.

 

Gofry ziemniaczane

To propozycja dla fanów placów ziemniaczanych. Smakują niemal identycznie, choć nie zawierają tyle tłuszczu, więc to zdrowsza wersja tego dania.

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gofrownicę nagrzewamy.

 

Ziemniaki i cebulę obieramy, następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Możemy również użyć blendera z pojemnikiem i ostrzem w kształcie litery S, to szybszy i prostszy sposób. W tym celu warzywa kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia.

Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy wg instrukcji, zwykle zajmuje to kilka minut. Im gofrownica ma większą moc, tym lepiej.

Podajemy ze śmietaną lub jogurtem.

 

Gofry z cukinii

Składniki:

  • średnia cukinia około 300g
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego sera żółtego (opcjonalnie)
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gofrownicę nagrzewamy.

Cukinię myjemy, jeśli jest młoda nie musimy obierać. Ścieramy na małych oczkach tarki. Odstawiamy na chwilę do puszczenia wody, następnie odciskamy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko, jajko, olej i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy startą cukinię, ser, posiekany drobno koperek, sól, pieprz i mieszamy łyżką do połączenia.

Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy porcję ciasta, zamykamy i pieczemy wg instrukcji, zwykle zajmuje to kilka minut.

Podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmietany.

 

Smacznego!



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *