Pestki, ziarna i nasiona. Jedzmy na zdrowie!

Siemię lniane, pestki dyni czy słonecznika. Te maleńkie pestki i nasiona to kopalnia składników odżywczych, niezwykle cennych dla naszego organizmu. Są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Możemy dodawać je do wielu potraw, do sałatek, jogurtów, deserów, do wypieku chleba, ciastek czy batoników.

 

Siemię lniane wspomaga prace żołądka i układu trawiennego. Dzięki obecności witaminy B1 i B3, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i cynku pozytywnie wpływa na włosy skórę i paznokcie.

Jest ponadto źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawiera także kwas tłuszczowy ALA, wykazujący działanie przeciwnowotworowe. Siemię lniane możemy spożywać świeżo zmielone np. jako dodatek do jogurtu, koktajli, sałatek. Występuje też w postaci oleju lnianego zimnołoczonego, warto dodawać taki olej do gotowych potraw, np. gotowanych warzyw.

 

Pestki dyni to niezwykle bogate źródło cynku, kwasów tłuszczowym Omega-3 oraz fitosteroli. Fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu i tym samym zapobiegają miażdżycy. Pestki dyni mają także pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy , dzięki sporej zawartości magnezu. Warto sięgać po nie gdy mamy obniżony nastrój.

Jedzmy je jako samodzielna przekąska oraz jako dodatek do sałatek, domowego chleba czy batoników.

 

Pestki słonecznika to jedno z bogatszych źródeł witaminy E, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego. Podobnie jak pestki dyni, słonecznik zawiera dużą dawkę fitosteroli pomocnych przy miażdżycy. Pestki słonecznika to również źródło białka, polecany jest więc osobom cierpiącym na zaparcia. To idealny dodatek do musli, wypieku chleba i ciastek, warto też sypnąć garść do sałatki ze świeżych warzyw.

 

Owsiane batoniki z ziarnami

Składniki:

  • 2 banany
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka siemienia lnianego

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 200’C (opcja góra-dół).

Do miski wsypujemy płatki owsiane, słonecznik, wiórki kokosowe i siemię lniane.

Banana rozgniatamy. Dodajemy do miski wraz z masłem orzechowym i olejem kokosowym. Całość dokładnie mieszamy.

Formę o wymiarach około 24/24 wykładamy papierem do pieczenie.

Masę przekładamy do formy, wyrównujemy i dociskamy.

Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, do lekkiego zrumienienia.

Po tym czasie formę wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Po lekkim przestudzeniu możemy podzielić ciasto na batoniki.

Smacznego!

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *