Drożdżówki zawijane z serem

Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł.

Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich  delikatny smak to uczta dla podniebienia.

 

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru
  • 100g masła
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 350-400g twarogu półtustego lub tłustego
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na początek przygotowujemy rozczyn.

Szklankę mleka podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące.

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.

1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.

Ciasto wyrabiamy rękoma lub w robocie kuchennym około 10 minut, aby ciasto było gładkie.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe.

Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, żółtko oraz wanilię. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy je na stolnicę. Wałkujemy na kształt prostokąta.

Ciasto smarujemy masą serową, dokładnie wyrównując szpatułką.

1/3 ciasta zaginamy do środka (od dołu), następnie górną częścią przykrywamy całość. Ciasto kroimy na około 12 prostokątów. Każdy skręcamy wokół własnej osi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy jeszcze na 10 minut aby podrosły.

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180’C (opcja góra-dół).

Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.

Upieczone drożdżówki możemy udekorować lukrem lub podawać posypane cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *