Ciasteczka owsiane – szybka i wartościowa przekąska

Płatki owsiane to dobre dla naszego organizmu źródło białka. Mają też więcej zalet, w 100g zwykłych płatków owsianych znajdziemy aż 10g błonnika, który jest bardzo istotny dla naszego układu pokarmowego m.in. stabilizuje poziom cukru we krwi, ma też duży wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto znajdziemy tu witaminy z grupy B, magnez, fosfor i mangan. […]
Ciasto czekoladowo-orzechowe bez mąki. Doskonałe!

Propozycja dla fanów czekoladowych smaków. Ciasto może okazać się hitem na niejednej imprezie. Zapewniam, że nie zostanie po nim nawet okruszek! Dodatkowo, jest bardzo proste do przygotowania, a jego wykonanie nie zabierze zbyt wiele czasu. Goście będą zachwyceni! Mocno czekoladowe niczym brownie, choć nie jest tak ciężkie i nie ma w sobie grama mąki. Orzechy […]
Ekspresowe ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe jest lekkie jak puch i zachwyci smakiem każdego. To awaryjne ciasto, które sprawdzi się zawsze, a wszyscy pokochają je za prostotę i szybkość wykonania. To ciasto bardzo lubi się z letnimi, sezonowymi owocami, możemy nawet wymieszać ich kilka rodzajów np. borówki z malinami lub dodać całą szklankę pokrojonych, polskich truskawek. Składniki niemal zawsze […]
Kasza gryczana w wersji wytrawnej i na słodko.

Kasza gryczana w wersji niepalonej może zaskakiwać. Powinna gościć na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu, ponieważ jej właściwości są nieocenione. To źródło dobrze przyswajalnego białka oraz magnezu. 100 gram kaszy gryczanej zawiera aż 220mg tego cennego pierwiastka. W kaszy niepalonej znajdziemy dużą ilość potasu, a także witamin z grupy B – B1, B2, B6, […]
Pesto – idealne do makaronu i warzyw.

Pesto to szybki sos, którego bazą są listki świeżych ziół i warzyw np. pietruszki, bazylii a nawet rzodkiewki czy młodej marchewki. Taki sos sprawdzi się idealnie w letnie dni, lub po prostu kiedy nie mamy czasu czy chęci na długie przesiadywanie w kuchni. Podany z makaronem lub warzywami zasmakuje z pewnością całej rodzinie! Poniżej przedstawiamy […]
Soczewica w roli głównej

Soczewica to bogate źródło białka, może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też weganie sięgają po nią bardzo często i w przeróżnych postaciach. Soczewica występuję w kilku rodzajach: zielona, czerwona, brązowa, żółta i czarna. Czerwona jest najbardziej popularna, ponieważ najszybciej ją przygotować, nie musimy jej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Ta roślina strączkowa […]
Gołąbki bez zawijania

Trochę inna wersja klasycznego dania. Gołąbki to znane i lubiane danie, jednak przygotowanie jest zwykle dość czasochłonne. Ta wersja jest tak samo smaczna, a jednak prostsza, gdyż nie wymaga zawijania. Polubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealny obiad dla całej rodziny. Składniki (około 15 sztuk): 400 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko […]
Polej olej! Oleje ważnym składnikiem diety i doskonałym dodatkiem do warzyw.

Wybierając oleje, których używamy w kuchni, warto sprawdzić jaki wpływ mają na nasz organizm. Oto kilka z nich, które na pewno warto włączyć do swojej codziennej diety. Olej lniany Olej lniany powinien stać na honorowym miejscu w naszej kuchennej szafce. Już w starożytności został okrzyknięty płynnym złotem. Nie bez powodu, ponieważ zawiera duże ilości […]