Kasza gryczana w wersji wytrawnej i na słodko.
Kasza gryczana w wersji niepalonej może zaskakiwać. Powinna gościć na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu, ponieważ jej właściwości są nieocenione. To źródło dobrze przyswajalnego białka oraz magnezu. 100 gram kaszy gryczanej zawiera aż 220mg tego cennego pierwiastka. W kaszy niepalonej znajdziemy dużą ilość potasu, a także witamin z grupy B – B1, B2, B6, […]
Pesto – idealne do makaronu i warzyw.
Pesto to szybki sos, którego bazą są listki świeżych ziół i warzyw np. pietruszki, bazylii a nawet rzodkiewki czy młodej marchewki. Taki sos sprawdzi się idealnie w letnie dni, lub po prostu kiedy nie mamy czasu czy chęci na długie przesiadywanie w kuchni. Podany z makaronem lub warzywami zasmakuje z pewnością całej rodzinie! Poniżej przedstawiamy […]
Soczewica w roli głównej
Soczewica to bogate źródło białka, może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też weganie sięgają po nią bardzo często i w przeróżnych postaciach. Soczewica występuję w kilku rodzajach: zielona, czerwona, brązowa, żółta i czarna. Czerwona jest najbardziej popularna, ponieważ najszybciej ją przygotować, nie musimy jej namaczać i bardzo szybko się gotuje. Ta roślina strączkowa […]
Gołąbki bez zawijania
Trochę inna wersja klasycznego dania. Gołąbki to znane i lubiane danie, jednak przygotowanie jest zwykle dość czasochłonne. Ta wersja jest tak samo smaczna, a jednak prostsza, gdyż nie wymaga zawijania. Polubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealny obiad dla całej rodziny. Składniki (około 15 sztuk): 400 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko […]
Polej olej! Oleje ważnym składnikiem diety i doskonałym dodatkiem do warzyw.
Wybierając oleje, których używamy w kuchni, warto sprawdzić jaki wpływ mają na nasz organizm. Oto kilka z nich, które na pewno warto włączyć do swojej codziennej diety. Olej lniany Olej lniany powinien stać na honorowym miejscu w naszej kuchennej szafce. Już w starożytności został okrzyknięty płynnym złotem. Nie bez powodu, ponieważ zawiera duże ilości […]
Domowe lody. Część I
Lody sklepowe, którymi zajadamy się latem, często mają bardzo wątpliwy skład. Zawierają dużo cukru i składników, które nie służą naszemu zdrowiu. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na proste i pyszne lody, które zrobimy we własnym domu! Wystarczy tylko kilka składników. Takie lody są niedrogą i bardzo smaczną alternatywą dla tych gotowych. Śmiało możemy eksperymentować, dodając np. […]
Muffinki orkiszowe z truskawkami
Na upieczenie muffinek zawsze jest dobra pora. Są niezwykle łatwe do przyrządzenia. Wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, bez zbędnego ucierania. To idealne łakocie na imprezę, spotkanie przy kawie czy do zabrania ze sobą na letnią wycieczkę rowerową. Są puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. U nas wersja ze świeżymi truskawkami, ale doskonale […]
Smalec z fasoli, czyli pasty z roślin strączkowych
Rośliny strączkowe są znakomitym źródłem białka. Fasola, soczewica i ciecierzyca zwierają go około 20g (w 100g strączków). Ale strączki to nie tylko białko, to również drogocenne witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także i minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. To pyszny dodatek do zup, pasztetów i past kanapkowych. […]