Soczewica w roli głównej

Soczewica to bogate źródło białka, może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dlatego też weganie sięgają po nią bardzo często i w przeróżnych postaciach.

Soczewica występuję w kilku rodzajach: zielona, czerwona, brązowa, żółta i czarna. Czerwona jest najbardziej popularna, ponieważ najszybciej ją przygotować, nie musimy jej namaczać i bardzo szybko się gotuje.

Ta roślina strączkowa jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, oraz składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo, potas, wapń, cynk. Spożywanie soczewicy sprzyja zapobieganiu nadciśnienia, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zmniejsza również ryzyko udaru i chorób serca. Soczewica zawiera także taniny, związki chroniące nasz organizm przed nowotworami.

Soczewicę możemy podawać jako główny składnik sosów, kotlecików, pasztetów lub jako dodatek do zup czy sałatek.

 

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • cebula
  • 2 laski selera naciowego
  • 1/2 szklanki zmielonego słonecznika (lub pestek z dyni)
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych (możemy dodać ugotowaną na sypko kaszę)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Soczewicę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy. Do wrzącej wody wrzucamy soczewicę i gotujemy pod przykryciem (powinna wchłonąć całą wodę).

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i również gotujemy do miękkości.

W międzyczasie cebulę kroimy w  kostkę, seler naciowy w plasterki. Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju smażymy cebulę aby się zeszkliła, po chwili dodajemy seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie i smażymy do czasu, aż seler zmięknie. Następnie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Marchew i soczewicę przekładamy do miski, dodajemy cebulę z selerem i resztę składników. Całość dokładnie blendujemy.

Powstałą masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180’C około godzinę.

Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet idealnie się kroi, można go również rozsmarować na kromce chleba.

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *