Gołąbki bez zawijania

Trochę inna wersja klasycznego dania. Gołąbki to znane i lubiane danie, jednak przygotowanie jest zwykle dość czasochłonne. Ta wersja jest tak samo smaczna, a jednak prostsza, gdyż nie wymaga zawijania. Polubią ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealny obiad dla całej rodziny.

 

Składniki (około 15 sztuk):

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 szklanki ryżu
  • łyżka kaszy manny
  • 700g passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia lub natka pietruszki

 

Przygotowanie :

W niewielkim garnku zagotowujemy wodę, wsypujemy ryż i gotujemy uważając by się nie rozgotował. Może być ugotowany al dente (podczas późniejszego gotowania zmięknie). Przekładamy na sitko, aby odsączyć z wody i odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na małej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę, podsmażamy chwilę aby się zeszkliła.

Młodą kapustę kroimy na ćwiartki i następnie drobno szatkujemy (możemy też zetrzeć na tarce o grubych oczkach).

Do miski przekładamy mięso mielone, jajko, kapustę, cebulę, kaszę mannę, ugotowany ryż i przyprawy. Łączymy całość rękoma do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy masę na 15 minut do lodówki.

Po tym czasie formujemy zgrabne, podłużne kotleciki (wyjdzie około 15 sztuk, w zależności od wielkości). W szerokim garnku podgrzewamy passatę z wodą lub bulionem, dodajemy słodką paprykę w proszku i mieszamy. Gołąbki podsmażamy chwilę na suchej lub lekko naoliwionej patelni, z dwóch stron, tak aby mięso się ścięło. Następnie delikatnie przekładamy kotleciki do garnka z sosem pomidorowym. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 30 minut. pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. Warto też na koniec dodać świeżą bazylię lub posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli sos wyszedł zbyt rzadki, możemy lekko zagęścić go mąką.

Podajemy z ziemniakami, kromką pieczywa lub bez dodatków – jak lubimy.

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *