Domowe lody. Część I

Lody sklepowe, którymi zajadamy się latem, często mają bardzo wątpliwy skład. Zawierają dużo cukru i składników, które nie służą naszemu zdrowiu. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na proste i pyszne lody, które zrobimy we własnym domu! Wystarczy tylko kilka składników. Takie lody są niedrogą i bardzo smaczną alternatywą dla tych gotowych. Śmiało możemy eksperymentować, dodając np. […]
Muffinki orkiszowe z truskawkami

Na upieczenie muffinek zawsze jest dobra pora. Są niezwykle łatwe do przyrządzenia. Wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, bez zbędnego ucierania. To idealne łakocie na imprezę, spotkanie przy kawie czy do zabrania ze sobą na letnią wycieczkę rowerową. Są puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach. U nas wersja ze świeżymi truskawkami, ale doskonale […]
Smalec z fasoli, czyli pasty z roślin strączkowych

Rośliny strączkowe są znakomitym źródłem białka. Fasola, soczewica i ciecierzyca zwierają go około 20g (w 100g strączków). Ale strączki to nie tylko białko, to również drogocenne witaminy z grupy B i kwas foliowy, a także i minerały takie jak potas, magnez, żelazo, wapń i fosfor. To pyszny dodatek do zup, pasztetów i past kanapkowych. […]
Pudding jaglany z owocami. Śniadanie i deser w jednym.

Warto mieć w lodówce mały zapas ugotowanej kaszy jaglanej. Można tworzyć z niej przepyszne cuda, zarówno w wersji śniadaniowej, jak i na deser z mnóstwem dodatków w postaci świeżych owoców czy bakalii. Zapewniam, że w takiej wersji na pewno nam się nie znudzi, za każdym razem możemy tworzyć inne, zdrowe kompozycje! Pudding kakaowy W […]
Miksujemy! Pomysły na koktajle śniadaniowe.

Blender to bardzo przydatny sprzęt w naszym domu. W dosłownie kilka minut możemy wyczarować pożywne, sycące koktajle. Zwykle potrzebne składniki mamy akurat w kuchni. Często dojrzałe banany czekają na swoją kolej, płatki owsiane leżą gdzieś na dnie kuchennej szafki, a w lodówce powoli więdnie szpinak czy natka pietruszki. A do pełnego zdrowia napoju będą jak […]
Pokrzywa w kuchni – przepis na sok i zupę z pokrzywy

Pokrzywa należy do roślin szczególnie cenionych w ziołolecznictwie. Jej zdrowotne właściwości wykorzystywane są w przypadku licznych dolegliwości. Wszystkie walory tej niepozornej rośliny są ponadto łatwo dostępne, ponieważ pokrzywa rośnie dziko niemal w każdym zakątku Polski. Jak ją zebrać i samodzielnie przygotować prosty, smaczny sok i zupę z pokrzywowy? Pokrzywa – właściwości lecznicze Pokrzywa zwyczajna (Urtica […]
Pomidorowa zupa krem z pulpecikami

To proste i pożywne danie dla całej rodziny. Najlepiej serwować ją w sezonie na świeże, polskie pomidory pełne smaku. Pamiętajmy że pomidory z dobrego źródła są pełne witamin i soli mineralnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C, jeden pomidor może pokryć aż połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Natomiast duże zasoby potasu są niezwykle pomocne przy […]
Sernik jogurtowy bez cukru.

Wystarczą dwa duże jogurty greckie, by cieszyć się lekkim jak chmurka ciastem. Pyszny i szybki deser, nie obciążający zbytnio portfela. Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim grama sera! Coś dla fanów delikatnych smaków i prostych przepisów. W dodatku możemy pokusić się o zdrowszą wersję, bez dodatku cukru. Ksylitol jest wspaniałym jego zamiennikiem. To […]