Muffinki orkiszowe z truskawkami

Na upieczenie muffinek zawsze jest dobra pora. Są niezwykle łatwe do przyrządzenia. Wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, bez zbędnego ucierania.

To idealne łakocie na imprezę, spotkanie przy kawie czy do zabrania ze sobą na letnią wycieczkę rowerową.

Są puszyste i wilgotne, wręcz rozpływają się w ustach.  U nas wersja ze świeżymi truskawkami, ale doskonale sprawdzą się także inne owoce np. morele, borówki czy maliny. Możemy nawet ukryć w środku kawałek gorzkiej czekolady, będzie to nie lada gratka dla fanów czekoladowych smaków.

Na drugi dzień są tak samo świeże jak po upieczeniu. Niezwykle dobrze się przechowują, w szczelnym pojemniku pozostaną świeże nawet kilka dni. Choć łasuchy raczej do tego nie dopuszczą 😉

 

Z podanych proporcji wychodzi 12 muffinek

Składniki suche:

  • 300g mąki orkiszowej typ 700 lub 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • szczypta wanilii  (opcjonalnie)

Składniki mokre:

  • 2 jajka
  • ok 300ml mleka kokosowego (ewentualnie tłuste krowie)
  • 50g rozpuszczonego oleju kokosowego (może być również masło)

dodatkowo po 1 truskawce na muffinkę.

 

Przygotowanie:

Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nastawiamy na 180’C.

Do jednej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą, następnie dodajemy cukier, sól, wanilię i mieszamy. W drugiej misce trzepaczką łączymy jajka, olej kokosowy oraz mleko. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.

Wykładamy ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek (na około 3/4 wysokości) i wciskamy kawałki truskawek, po jednej pokrojonej truskawce na muffinkę.

Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, około 25 minut. Do tzw. suchego patyczka 🙂

Po tym czasie wyciągamy do przestudzenia.

 

Smacznego!

 






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.