Soczyste burgery z indyka w towarzystwie własnoręcznie upieczonych bułek i ulubionych dodatków.
Składniki na burgery (4 porcje):
- 400g mięsa mielonego z indyka
- 1 żółtko
- łyżka kaszy manny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
Składniki na bułki:
- 500g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka (może być również woda)
- 60g roztopionego i wystudzonego masła
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
- ser żółty
- sałata
- pomidor
- czerwona cebula
- ogórek kiszony
- ketchup, musztarda, majonez (wedle upodobań)
Przygotowanie bułek:
Mleko z wodą przelewamy do rondelka i lekko podgrzewamy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę z mlekiem. Całość mieszamy i dodajemy ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, około 5-10 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości, na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki, powinno wyjść 5 dużych bułek. Uformowane bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia.
Piekarnik nastawiamy na 180’C z opcją grzania góra-dół.
Wyrośnięte bułki możemy posmarować żółtkiem rozbełtanym z kilkoma łyżkami mleka i posypać np. czarnuszką lub sezamem. Następnie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika.
Przygotowanie burgerów z indyka:
Mięso mielone przekładamy do miski, chwilę wyrabiamy, dodajemy żółtko, kaszę mannę i przyprawy. Wyrabiamy i formujemy 4 burgery.
Patelnię rozgrzewamy z 2 łyżkami oleju. Burgery smażymy na średnim ogniu około 4 minuty z każdej strony (czas może się skrócić lub wydłużyć, w zależności od grubości burgerów).
Jeszcze ciepłe bułki rozcinamy, dodajemy plaster sera, sałatę, układamy mięso, ogórka i pomidora oraz nieco ketchupu lub innego wybranego sosu.
Zajadamy póki gorące!
Smacznego!