Szukaj

Jak chronić się przed cukrzycą

ajk chronić się przed cukrzycą

Jak chronić się przed cukrzycą ? Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Dieta seniora różni się od menu osoby dorosłej. W pewnym wieku zalecane jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii i włączenie do diety pokarmów o dużej zawartości zdrowych kwasów tłuszczowych m.in. ryb i oliwy z oliwek. Stosując się do zasad zdrowej diety nie tylko chronimy się przed nadwagą, ale także dbamy o własne zdrowie. Nie trzeba wiele, aby cieszyć się pełnią zdrowia przez długie lata. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawostek związanych z dietą przeciwcukrzycową.
Podstawową metodą walki z cukrzycą jest włączenie do codziennego jadłospisu produktów mlecznych, które zawierają bardzo duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia. Badania przeprowadzone w jednym z amerykańskich ośrodków medycznych wykazały, że osoby spożywające nabiał są o 14 procent mniej narażone na cukrzycę niż ludzie, którzy rzadko sięgają po wyroby mleczne. Oczywiście, duże znaczenie ma to, co jemy. Nie wszystkie produkty mleczne są sobie równe – zdecydowanie lepiej włączyć do diety artykuły o niskiej zawartości tłuszczu, niż wysokotłuszczowe.

Jak chronić się przed cukrzycą z pomocą zdrowej diety ?

 

Co ciekawe, jedzenie ryb nie ma większego wpływu na zachorowalność na cukrzycę. Badacze z Harvard School of Public Health w Bostonie nie udowodnili pozytywnego ani negatywnego wpływu spożycia ryb oraz owoców morza na rozwój cukrzycy. Jedynie kwas alfa-linolenowy (ALA) w nich zawarty może w pewien sposób chronić przed diabetologicznymi problemami. Spore ilości tego kwasu znajdziemy również w orzechach włoskich, zielonych warzywach, nasionach lnu, rzepaku oraz soi.
Bardzo interesujący jest także wpływ kawy na zachorowanie na cukrzycę. Naukowcy dowiedli, że im większe ilości napoju spożywamy, tym zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę. Mimo, że osoby starsze nie powinny pić dużych ilości tego czarnego napoju, warto pamiętać, że w pewnych sferach zdrowia działa on na nie pozytywnie. Jedna filiżanka kawy dziennie zmniejsza możliwość wystąpienia choroby cukrzycowej o 8 procent, zaś 6 filiżanek już o 23 procent. Trzeba jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością cukru, którego używamy do słodzenia kawy.