To jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. A także na wiele innych okazji.
Aromatyczne gruszki, duszone w białym winie, z dodatkiem przypraw korzennych wspaniale komponują się z migdałowym, marcepanowym środkiem. Tarta pięknie się prezentuje i jest prosta w przygotowaniu.
Składniki na kruchy spód:
- 200g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 120g zimnego masła
- łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na migdałowe nadzienie:
- 100g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 120g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki)
- 2-3 krople aromatu migdałowego lub łyżka likieru migdałowego
- 1 duże jajko
- 100g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
- łyżka mąki
Składniki na gruszki duszone w winie:
- 4 gruszki
- 125ml białego wytrawnego wina
- szklanka wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru (możemy zamienić na ksylitol lub cukier kokosowy)
Przygotowanie:
Gruszki w winie
Gruszki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne.
W garnku zagotowujemy wino z wodą, cynamonem i cukrem, delikatnie przekładamy gruszki i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut. Odstawiamy.
Kruchy spód
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, oraz resztę składników. Całość szybko zagnieść, uformować kulę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzonym ciastem wylepić formę na tarte (wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy mąką). Spód gęsto nakłuwamy widelcem, na wierzch układamy papier do pieczenia i obciążamy cały spód fasolą lub ryżem – dzięki temu upieczony spód będzie równy.
Piekarnik nagrzewamy do 180’C (opcja grzania góra-dół). Przygotowany spód wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy do zarumienienia około 20-25 minut (po 15 minutach możemy usunąć papier z obciążeniem).
Nadzienie migdałowe
W międzyczasie, gdy kruchy spód podpieka się w piekarniku, możemy przygotować nadzienie migdałowe.
Płatki migdałowe lub blanszowane migdały w całości mielimy na mąkę (możemy również użyć gotowych zmielonych migdałów).
Wszystkie składniki na nadzienie przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Na gorący, podpieczony spód wykładamy przygotowane nadzienie i delikatnie wyrównujemy szpatułką.
Na wierzchu układamy odsączone gruszki, rozcięciem do dołu.
Tatrę wstawiamy ponownie do piekarnika i dopiekamy jeszcze około 30 minut w 180’C.
Wyjmujemy i podajemy po przestudzeniu.
Smacznego!