Szukaj

Porady, dzięki którym przedłużysz trwałość ciętych kwiatów

Porady, dzięki którym przedłużysz trwałość ciętych kwiatów

Cięte kwiaty są wspaniałą dekoracją każdego wnętrza. Twoje bukiety szybko tracą świeżość i więdną? Sprawdź, jakich zasad powinnaś przestrzegać, by móc cieszyć się pięknymi kwiatami w wazonie przez długi czas.

Przytnij końcówki

To bardzo znany i powszechnie stosowany sposób. Przed włożeniem kwiatów do wazonu należy uciąć zaschnięte końcówki łodygi. Należy pamiętać, by zrobić to pod kątem. Istotne jest także narzędzie, którego używamy, może to być nóż lub sekator – najważniejsze, żeby był ostry.

Usuń liście

Kiedy już przytniemy końcówki, należy usunąć zbędne liście z dolnej części łodygi.  Oczywiście nie pozbywamy się wszystkich, tylko tych, które są zanurzone w wodzie. Warto pamiętać, by w przypadku róż nie usuwać ich kolców.

Zamocz łodygi we wrzątku

Po przycięciu końcówek dobrze jest zamoczyć je we wrzącej wodzie. Dotyczy to lilaków i róż. Gorąca woda poprawia drożność systemu naczyniowego roślin, co ma pozytywny wpływ na ilość pobieranej przez nie wody. Zabieg ten polecany jest również dla kwiatów, które mają w swoich pędach sok mleczny. Ze ściętych roślin wycieka sok, który zasycha na końcu łodygi tworząc blokadę dla przepływu wody. Jeśli zanurzymy końcówkę pędu we wrzątku możemy wytrzeć sok, który z niego spłynie, dzięki czemu pobór wody nie zostanie zatamowany.

Wymiana wody

Woda w wazonie musi być wymieniana codziennie. Dzięki temu ograniczymy rozwój mikroorganizmów, które zapychają wiązki przewodzące w łodygach. Przy każdej wymianie należy umyć wazon i podciąć końcówki kwiatów. Woda, do której wstawiamy kwiaty powinna być przegotowana i ostudzona. Jej optymalna temperatura to temperatura pokojowa, ciepła woda jest polecana dla roślin, które są już lekko zwiędłe.

Przebij łodygę

Delikatne przebijanie łodyg u tulipanów i gerberów pomaga pozbyć się korka powietrznego, który blokuje pobieranie wody przez roślinę.

Odżywki

Do wody w wazonie możemy dodać różne specyfiki przedłużające trwałość ciętych kwiatów. Kupimy je w sklepie ogrodniczym lub kwiaciarni. Jeśli nie mamy w gotowej odżywki możemy użyć substancji, które znajdziemy w domu – tulipany, irysy, narcyzy i groszki ucieszą się z odrobiny cukru w wodzie, gardeniom i kameliom dobrze posłuży sól, a różom odrobina aspiryny.

Odświeżenie kwiatów

Jeżeli widzisz, że Twoje kwiaty straciły jędrność możesz je w szybki sposób odświeżyć. Róże odzyskają witalność po zanurzeniu na chwile w zimnej wodzie, natomiast tulipany podniosą swoje głowy, kiedy umieścisz je pod zapaloną lampą.