Poznaj właściwości lecznicze lnu!

Siemię lniane – kilka rad odnośnie stosowania

Len dostępny jest w kilku postaciach, wśród których najbardziej znane są nasiona i olej lniany. Każda z nich znajduje szerokie zastosowanie w medycynie ze względu na korzystne właściwości lnu. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym surowcu i sprawdź, kiedy warto pić len! 

 

Len – co to za roślina?

Len należy do rodziny lnowatych. Znanych jest przeszło 180 gatunków tej rośliny, które występują najczęściej w basenie Morza Śródziemnego. Co ciekawe, aż 6 gatunków lnu rośnie dziko także w Polsce. 

Roślina kwitnie krótko wydając niebieskie kwiaty. Najcenniejszą częścią lnu są jednak nasiona, które znajdują szerokie zastosowanie w medycynie, kulinariach i kosmetyce. 

 

Właściwości lecznicze lnu 

Len jest powszechnie wykorzystywany w lecznictwie. Swoje liczne właściwości roślina zawdzięcza zawartości związków, takich jak:

  • związki odżywcze, głównie białko i węglowodany;
  • kwasy tłuszczowe, w tym omega 3;
  • liczne minerały, m.in.: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan;
  • witaminy, np. kwas foliowy, witamina C, E, K oraz witaminy z grupy B;
  • antyoksydanty, np. polifenole i sterole roślinne;
  • błonnik pokarmowy – frakcja rozpuszczalna i nierozpuszczalna;
  • związki śluzowe;
  • lignany.

Siemię lniane polecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. Właściwości powlekające lnu chronią błony śluzowe, a także łagodzą dolegliwości związane m.in. ze zgagą. Ponadto, len wykazuje również korzystne działanie w przypadku schorzeń, takich jak np.:

  • zaparcia, biegunki i wzdęcia;
  • infekcje górnych dróg oddechowych, zwłaszcza z towarzyszącym bólem gardła;
  • wysoki poziom cholesterolu;
  • cukrzyca;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • nadwaga.  

 

W jakiej formie przyjmować len? 

Nasiona lnu po zmieleniu mają lekko orzechowy smak. Nadają się więc doskonale zarówno do potraw pikantnych, jak i słodkich. Mogą stanowić dodatek do mięs, sałatek warzywnych, a nawet deserów. Co ważne, można je jeść na surowo. Wówczas stanowią przede wszystkim źródło cennych wartości odżywczych. 

Z kolei len mielony nadaje się do przyrządzania napojów. Zalewając len wodą powstaje kleik o wysokiej zawartości związków śluzowych. Te powlekają przewód pokarmowy, łagodząc podrażnienia i wspomagając leczenie m.in. wrzodów. Sposobem na urozmaicenie smaku lnu jest dodatek siemienia lnianego do koktajli owocowych – powstaje wówczas kisiel lniany.  

Znany jest także len w postaci oleju. Można go pić po kilka łyżeczek dziennie lub dodawać do sałatek i pieczywa. Olej lniany to bardzo dobre źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie należy go jednak podgrzewać. Wymaga także przechowywania w chłodnym i zaciemnionym miejscu, dzięki czemu przez dłużej zachowuje wartości. W takich samych warunkach warto przechowywać nasiona lnu.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *