Warzywa w wersji pieczonej zaskakują swoim smakiem i aromatem. Wybierzmy przepełnione smakiem lata, dojrzałe w słońcu pomidory, kształtnego bakłażana, delikatną cukinię oraz kruchą i soczystą paprykę. Do tego intensywną cebulę i czosnek, który po upieczeniu zamienia się w delikatną w smaku pastę. Tym warzywnym połączeniem uzyskamy przepyszny sos, idealnie nadający się na przetwory. Dzięki temu nawet zimą będziemy mogli sięgnąć po smaki lata.
Składniki:
- 2 papryki
- bakłażan
- cukinia
- 5 pomidorów
- cebula
- główka czosnku
- oliwa
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200’C w opcji z termoobiegiem.
Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą.
Paprykę, bakłażana, cukinię oraz pomidory dokładnie myjemy i osuszamy.
Czosnek dzielimy na ząbki ale pozostawiamy w łupinach.
Cebulę obieramy, kroimy na cztery części i układamy na blaszce.
Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i układamy na blaszce skórką do góry.
Bakłażana oraz cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i również układamy skórką do góry.
Każdego pomidora nacinamy u góry i układamy na blaszce.
Każde warzywo skrapiamy oliwą z oliwek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom.
Pieczemy około 30 minut.
Po tym czasie blaszkę wyciągamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.
Jeszcze ciepłe warzywa dokładnie obieramy. Czosnek możemy po prostu wycisnąć. Całość przekładamy do garnka, dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, trochę pieprzu, łyżkę posiekanej bazylii i nieco oregano. Możemy też dodać odrobinę soli himalajskiej według uznania. Teraz wystarczy wszystko zmiksować na gładki sos, garnek wstawić na niewielki ogień i zagotować. Gotowe!
Tak przyrządzony sos możemy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków, dobrze zakręcić i zapasteryzować. Dzięki pasteryzacji będziemy mogli sięgnąć po niego o każdej porze roku.
Sos nadaje się do makaronów, możemy go także podać w postaci zupy krem z grzankami, a nawet posmarować nim spód pizzy.
Smacznego!